Зорепад Гемініди 2021 / фото REUTERS

У ніч з 13 на 14 грудня над землею пролетить зорепад Гемініди, який щорічно спостерігається в першій половині грудня. Побачити його зможуть і українці, якщо небо буде безхмарним. Розповідаємо, де і коли спостерігати красиве явище, і як загадати бажання в цей день.

Що таке зорепад Геминиды

Зорепад Гемініди - це метеорний потік, який знаходиться в сузір'ї Близнюків. Відрізняється великим розміром метеоритів і повільною швидкістю. Зорепад повторюється щорічно і триває кілька днів, але найкраще його видно під час піку активності.

Зорепад Гемініди 2021: коли дивитися

Пік зорепаду випадає на ніч з 13 на 14 грудня. Найкраще спостерігати метеорний потік після 3 години ночі - в цьому час спостерігаються найяскравіші спалахи. За годину по небу пролетить більше сотні метеорів.

Відео дня

Для спостереження не потрібен телескоп, але в хмарну погоду і в межах міста зорепад не буде видно. Бажаючим помилуватися падаючими зірками рекомендують виїхати на 30-40 кілометрів від великого міста у відкриту місцевість.

Зорепад Гемініди: як загадати бажання

У період падаючих зірок існує традиція загадування бажань. Такі астрономічні явища – хороший привід згадати про диво в нашому житті.

  • Загадати бажання можна навіть якщо ви не бачили падаючу зірку своїми очима. Спостерігати метеорний потік можна в інтернет-трансляції.
  • Не потрібно придумувати бажання заздалегідь. Загадуйте те, що прийде на думку – таке бажання найщиріше.
  • Ваше бажання не повинно містити слово "не", інакше зірки його проігнорують. Наприклад, замість "хочу не хворіти" загадайте "хочу бути здоровим".
  • Нікому не розповідайте про своє бажання. Нехай це буде вашим секретом.
  • Не потрібно просити у зірок благ для іншої людини. Бажання має стосуватися особисто вас.

Вам також може бути цікаво: