На засідання Синоду також прийшов прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов \ фото УНІАН

У Болгарській церкві через обговорення визнання Православної церкви України (ПЦУ) патріарх Неофіт посварився з митрополитами.

Читайте такожДо Православної церкви України перейшла парафія колишньої УПЦ МП на Київщині

Як повідомляє болгарський сайт Faktor.bg, 24 січня завершилося чергове засідання Синоду Болгарської православної церкви, де основною темою було українське питання, передає ТСН. Прихильники трьох проросійських митрополитів Гавриїла Ловчанського, Іоанна Варненського і Данила Відінського провели перед будівлею Синоду акцію на підтримку позиції Московського патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.

Відео дня

До цих митрополитів у Синоді також приєдналися митрополити Іоаникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неврокопський і Григорій Врачанський, які подали прохання патріарху і Синоду підтримати позицію РПЦ та її філії в Україні, територіальну цілісність Московського патріархату, зокрема і поза межами РФ, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

Своєю чергою патріарх Болгарський Неофіт наголосив, що Україна є незалежною країною, тож повинна мати автокефальну церкву. Він передав прохання митрополитів-русофілів на розгляд канонічної комісії. Патріарха підтримали також митрополити США, Канади та Австралії Йосип, Великотирновський Григорій, Плевенський Ігнатій, Пловдівський Микола, Доростольський Амвросій, Русенський Наум і Старозагорський Кипріян.

Таким чином, прохання про підтримку Російської церкви набрало 7 голосів, протилежна думка отримала 8 голосів.

Водночас до патріарха і Синоду з відкритими листами звернулась найстаріша демократична політична організація країни - Болгарський землеробський народний союз, попросивши визнати Православну церкву України. Натомість Національний рух "Русофіли" попросив знайти Синод канонічне вирішення українського питання, а також ухвалити рішення, "відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів".

Окрім цього зазначається, що на засідання Синоду також прийшли прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, а також міністр фінансів Владислав Горанов.