"УПЦ МП" відтепер має називатись "Російська православна церква в Україні" / фото УНІАН

Закон про перехід церковних громад з одного патріархату в інший, у разі прийняття Верховною Радою України, значно збільшить число прихожан новоствореної Православної церкви України. Прихильникам Московського патріархату залишиться організовувати нові парафії під вивіскою РПЦ.

Таку думку висловив священик ПЦУ Андрій Гуль, коментуючи отримання Україною Томосу про автокефалію, передає «Обозреватель».

Читайте також"Сподіваються на силу Москви" - Філарет пояснив небажання представників колишньої УПЦ МП об’єднуватись з ПЦУ

Відео дня

"Томос – це тільки початок, для нас має бути визнання наших побратимів з інших помісних церков. Для нас це важливо, бо найголовніше для християн – не документ, а єднання та спільна молитва. Коли у нас не було цього визнання, по суті і проблеми такої не було, це була більше проблема для наших побратимів – священнослужителів і прихожан Московського патріархату, які не бажали з нами разом молитися. Цей Томос був більше їм потрібен, адже вони вважали, що у нас цього документа немає, значить з нами молитися не треба. Ми як молились, так і далі молимося", – розповів Гуль.

"Томос, цей документ, цей паспорт про зрілість церкви, який нам надано, як раз стирає ту межу для наших побратимів-українців, які поки що є в парафіях РПЦ. Я вірю і сподіваюся, що ми об'єднаємося", – додав він.

Священик нагадав заяву спікера Верховної Ради Андрія Парубія про необхідність прийняття закону, який "розставить крапки над I в питаннях переходу парафій".

"До отримання Томосу висловлювали думку і святійший патріарх Філарет, і блаженнійший Єпіфаній, наш предстоятель, що коли 2/3 громади матимуть бажання перейти в єдину помісну церкву України, то цей процес буде відбуватися. Якщо буде порівну, 50/50, цей процес відстрочиться, тому що будуть суперечки і протиріччя", – заявив він.

"У нас історично склалося, що завжди в таких питаннях застосовується авторитет священика, і він у більшості вирішує, думка громади відходить на другий план. Але ми живемо у вільній країні. Повинна враховуватися думка не тільки священика, але і вірян. Чекаємо законопроекту, який регламентує, як нам правильно це зробити. Тоді не буде жодних перешкод, щоб громади вирішували, як їм переходити", – додав священик ПЦУ.

За словами Гуля, ті люди, які не захочуть перейти з УПЦ МП, матимуть можливість організувати свою парафію.

"Ті, хто тяжіє до Російської церкви, буде мати можливість організувати свою громаду з власним священиком, яка буде належати до РПЦ. Але я думаю, що таких буде мінімальна кількість. Зараз ми помічаємо, що вже півсотні парафій перейшли", – зазначив він.