Депутати Кіровоградської обласної ради звернулися до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА щодо заснування державної премії імені Олександра Гіталова.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було прийнято на сесії облради 19 серпня.

У зверненні депутати наголосили на визначній ролі О.Гіталова у піднятті престижу праці хліборобів, вихованні підростаючого покоління, утвердженні дбайливого ставлення до землі.

Відео дня

«О.Гіталов - знаний механізатор, новатор колгоспного виробництва, видатний хлібороб України, державний і громадський діяч народився 1915 року в селі Комишувате Новоукраїнського району Кіровоградської області. Простий селянин, він став відмінним механізатором, досконало вивчив роботу сільськогосподарської техніки, на практиці довів, що і в наших умовах можливо вирощувати кукурудзу, обробляючи одним трактором 100 гектарів. Пізніше - по 120-140 гектарів. У 1956 році виступив ініціатором комплексної механізації вирощування просапних культур. Через його бригаду - Всесоюзну школу передового досвіду - пройшло 12 тисяч механізаторів з усіх регіонів колишнього СРСР, село Комишувате називали «Степовою Академією», - йдеться у зверненні.

У травні 2015 року виповнюється 100 років з дня народження двічі Героя Соціалістичної Праці О.Гіталова.

«Досвід О.Гіталова в сучасних умовах широкого впровадження механізації, скорочення затрат ручної праці в агропромисловому виробництві та, відповідно, зменшення потреби у кількості зайнятих працівників необхідно вивчати та впроваджувати для збереження українського села. Враховуючи вищевикладене, з нагоди 100-ї річниці від дня народження видатного українця, з метою відзначення кращих працівників агропромислової галузі, Кіровоградська обласна рада звертається до Вас, шановний Вікторе Федоровичу, заснувати державну премію України імені Олександра Васильовича Гіталова», - сказано у зверненні.

Обласна премія імені О.Гіталова присуджується Кіровоградською облрадою щорічно і є відзнакою, якою нагороджуються працівники агропромислової галузі за вагомий внесок у підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва. Премія встановлюється у трьох номінаціях: «кращий тракторист», «краща трактористка» і «кращий керівник агроформування».