Громадська рада при КМДА бере під контроль справу російського олігарха / фото kyivcity.gov.ua

Громадська рада при КМДА на своєму засіданні розгляне скандальну справу, в межах якої російський олігарх, колишній директор "Лукойлу" та "Роснєфтєекспорту" Тамаз Сомхішвілі вимагає від громади Києва 100 млн доларів за невиконану реконструкцію Харківської площі. Після цього Рада планує подати звернення до відповідних органів щодо законності вимог росіянина.

Про це повідомив голова Громадської ради при КМДА Геннадій Кривошея на своїй сторінці у Facebook.

Він нагадав, що ця історія почалася ще у 2007 році, коли компанія Сомхішвілі виграла інвестиційний конкурс на реконструкцію Харківської площі, організований командою колишнього мера столиці Леоніда Черновецького.

Відео дня

"Було одразу зрозуміло, що ніхто жодних робіт проводити не збирається, натомість компанія Сомхішвілі одразу ж, не чекаючи рішення Київради, почала судову боротьбу за те, щоб отримати контроль над зазначеною земельною ділянкою. Щоправда, землю вони так і не отримали – втрутилися правоохоронці, а сам договір був розірваний. Насправді договір повинен був із самого початку визнаний нікчемним, бо під час його реалізації були порушені всі можливі норми", - зазначив Геннадій Кривошея.

Голова Громадської ради при КМДА припустив, що деякі міські чиновники залишили юридичні шпарини, які дали змогу Тамазу Сохмішвілі розпочати судову тяганину. Зокрема, були штучно сформовані "збитки" компанії, на основі чого була зроблена експертиза.

"І ця "експертиза" дала змогу Сомхішвілі вимагати у громади Києва компенсації збитків у розмірі 100 млн доларів, з яких 25 – нібито прямі збитки, 75 – втрачена вигода. Раніше суд (явно не без допомоги київських чиновників) присудив компенсувати Сохмішвілі 25 млн доларів, але вибухнув скандал, і справа пішла колами апеляційних інстанцій. Наразі вона слухається у Північному апеляційному суді Києва. Нещодавно там знову змінився склад колегії, і слухання перенесені на 22 лютого", - зазначив голова Ради.

Геннадій Кривошея повідомив, що до Громадської ради вже надійшло декілька звернень з цього питання, в тому числі від ГО "Вибачте, що живі" та журналіста Дмитра Тузова, який неодноразово висвітлював історію Тамаза Сомхішвілі, із закликом розібратися в ситуації.

"У відповідь на це звернення повідомляю, що ми беремо цю справу під контроль і будемо діяти в межах наданих нам повноважень, направляємо відповідні запити до відповідних органів та розглянемо це питання на засіданні Громадської ради", - зазначив Геннадій Кривошея, позначивши у своєму пості Київську міську державну адміністрацію, мера Києва Віталія Кличка, секретаря Київради Володимира Бондаренка та кількох київських депутатів.