Українцям, швидше за все, доведеться попрощатися з відпочинком за кордоном влітку 2020 / Фото REUTERS

Прощавай, літня відпустко за кордоном

14:17, 16.04.2020
9 хв. Туризм

Останні заяви влади Євросоюзу, українських політиків і експертів по всьому світу все більше натякають, що українцям, як і жителям усього світу, на жаль, доведеться відмовитися від планів на подорожі до Європи, та й не тільки, як мінімум до кінця літа. Чи взагалі до кінця року. Вже стало зрозуміло, що країни будуть поетапно знімати карантинні обмеження і поступово дозволяти пересування людей, а про допуск громадян третіх країн говоритимуть в останню чергу. Більш того, літні подорожі по Україні також можуть опинитися під загрозою. УНІАН.Туризм розбирався в сумних тенденціях туристичного літа 2020.

Чим ближче ми наближаємося до літа, тим більше в світі активізуються розмови про те, чи зможуть люди подорожувати світом в найближчі місяці. І якщо в перші тижні карантину у нас жевріла надія, мовляв, посидимо місяць-другий на карантині, а далі все повернеться до норми, то зараз такої впевненості немає.

Читайте такожНа свій страх і ризик: готуємося до поїздкі на «травневі» в умовах карантину

Перші тривожні дзвіночки прилетіли на минулих вихідних з Єврокомісії – глава відомства Урсула фон дер Ляйєн запропонувала туристам не поспішати бронювати поїздки на літо 2020 року в Європі, оскільки ще точно невідомо, наскільки затягнеться карантин через пандемію коронавіруса. Далі було припущення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, що відновлення подорожей по світу може відбутися не раніше, ніж до кінця цього літа. Проте це за найоптимістичнішого сценарія, на який не варто орієнтуватися, складаючи свої плани на літо.

Відео дня

Трохи більше ситуація прояснилася 15 квітня, коли керівництво Європейського союзу офіційно оприлюднило критерії для зняття карантинних обмежень, введених у зв'язку з пандемією коронавіруса. Ключове в цих рекомендаціях: обмеження слід знімати поступово, не поспішаючи з дозволом масових зібрань людей і туристичних поїздок. При цьому для зняття обмежень країни повинні продемонструвати істотне уповільнення поширення інфекції протягом тривалого часу, готовність системи охорони здоров'я до нових спалахів і здатність до моніторингу ситуації, включаючи можливість широкомасштабного тестування населення.

Торкнулося керівництво ЄС і питання зняття обмежень на пересування населення всередині та за межами Євросоюзу – там визнали, що закриття кордонів і обмеження на в'їзд/виїзд не особливо стримують поширення COVID-19, а тому Європа має намір поступово відкривати кордони Шенгену. Втім, сподіватися на те, що це відбудеться в найближчому майбутньому, не варто. Адже спочатку в ЄС мають намір «відкриватися» всередині країн, тому всередині Євросоюзу, і тільки потім для громадян третіх країн, в тому числі для українців.

Більш того, в кінці квітня в Євросоюзі проходила онлайн конференція профільних міністрів, які повинні були вирішити, як повертати до життя туристичну галузь. Серед іншого звучала пропозиція до кінця року не пускати туристів в найбільш постраждалі від коронавірусу країни. Втім Італія, яка опинилася в числі цих країни, виступила рішуче проти.

Кордони для громадян третіх країн ЄС відкриє в останню чергу / / Фото REUTERS

З досвіду китайського Уханя, з якого почалася пандемія коронавіруса, обмеження по всьому світу зніматимуть дуже повільно і обережно. При цьому індустрії туризму і масових розваг будуть повертатися до життя одними з останніх. Експерти прогнозують, що це відбудеться не раніше 2021 року в кращому випадку. І то, якщо не буде нового піку захворюваності, яким нас лякають лікарі та науковці, а ВООЗ тим часом закликає країни не поспішати зі скасуванням карантину.

Читайте такожВилазка на вулицю в період карантину: що потрібно знати перед тим, як відправитися в експедицію до найближчого магазину

Вже стає очевидним, що в умовах пандемії коронавіруса багато країн, особливо популярних з туристичної точки зору, почнуть уважно стежить за тим, кого пускають на свою територію на відпочинок. Посилюватимуться і вимоги до роботи туристичної та розважальної інфраструктури, а також відвідування визначних пам'яток.

Наприклад, міністр туризму Іспанії Рейєс Марото днями заявила, що в країні серйозно подумують над тим, щоб ввести обов'язкову дистанцію на популярних пляжах країни, в докоронавірусні часи забитих під зав'язку (чесно кажучи, це навіть радує – може, люди нарешті навчаться поважати чужі особисті кордони). Більш того, заточена на іноземних туристів Іспанія має намір переорієнтуватися в найближчі роки на внутрішній туризм. Також в країні вже роздумують над тим, як перевіряти, чи безпечні туристи, які приїжджають з інших країн після зняття карантинних обмежень.

Більш-менш зрозумілу програму, що окреслює темпи, з якими, ймовірно, багато країн будуть виходити з коронавірусного карантину, представила ввечері 15 квітня канцлер Німеччини Ангела Меркель, відразу після оприлюднення рекомендацій ЄС. Так, з 20 квітня у ФРН, де демонструють одну і найуспішніших у світі тактик боротьби з коронавірусом, знову почнуть працювати магазини площею до 800 метрів квадратних, автосалони, книжкові та веломагазини, а з 4 травня – перукарні. При цьому власники всіх закладів повинні будуть забезпечити дотримання правил гігієни і проводити регулярну дезінфекцію. Також з початку травня поступово відновлять роботу школи: спочатку до занять повернуться учні випускних класів, а пізніше всі інші. Крім того, до 4 травня буде закрито авіасполучення Німеччини з Італією та Іспанією, продовжить діяти прикордонний контроль на кордоні з Австрією, Швейцарією, Францією, Люксембургом і Данією – виїжджати в ці країни зможуть тільки далекобійники і ті, хто в них працює.

Водночас, до яких пір будуть заборонені збори в церквах, мечетях і синагогах, а також закриті кафе, бари, ресторани і розважальна інфраструктура – влада Німеччини поки не прогнозує. Але вже відомо точно: масові заходи в країні не будуть проводити як мінімум до 31 серпня 2020 року. Як підсумок, літні музичні фестивалі Німеччині вже почали оголошувати про скасування або перенесення на 2021 рік.

Літні фестивалі 2020 скасовуються по всьому світу / Фото УНІАН

Аналогічні рішення щодо скасування масових заходів до кінця літа почали оголошувати й інші країни Євросоюзу, зокрема, Бельгія, де вже скасували великі музичні фестивалі Rock Werchter 2020 і Tomorrowland 2020.

Читайте такожТуризм в умовах коронавірусу: чи є шанси на відпустку в недалекому майбутньому

Також в останні дні було оголошено про скасування більшості музичних, культурних та інших фестивалів у США. Навіть запланований на початок вересня знаменитий фестиваль Burning Man, який традиційно проводиться в пустелі Блек-Рок, потрапив під скорочення. Хоча тут організатори також заявили, що спробують провести фестиваль в онлайн-режимі. Тим не менш, наскільки це буде успішним експериментом, сказати складно. Адже навіть вже зараз після місяця карантину інтерес людей до онлайн-заходів поступово згасає. Все ж такі заходи ніколи не зможуть замінити реальні емоції, які люди відчувають, перебуваючи на місці подій.

Тим часом Директор Інституту трансформації охорони здоров'я Університету Пенсільванії Зека Емануел взагалі приголомшив громадськість прогнозом, що коронавірус може відкласти всі концерти в світі до осені 2021 року – чи переживе цей удар індустрія, сказати поки складно. Адже якщо великі представники шоу-бізнесу і культури ще мають достатню фінансову подушку, щоб пережити рік в нових умовах, то для незалежних артистів ситуація виглядає сумно.

Ймовірно, всі ці тенденції поширюються на більшість країн світу, а тому нам влітку будуть недоступні не тільки Європа, а й Азія, Америка, екзотичні острови і багато іншого. І Україна цілком можливо слідуватиме їхньму прикладу. Адже щоб українців знову почали пускати за кордон, наша країна повинна показати активну боротьбу з пандемією коронавіруса, не поступаючись за рівнем більш успішним у цьому плані країнам, а також довести, що наші громадяни безпечні. Це означає, що ми також будемо виходити з карантину поступово і дуже повільно.

В кращому разі, влітку українці зможуть переїжджати між містами всередині країни, хоча все ще немає жодних прогнозів з приводу того, коли в Україні запрацює туристична інфраструктура – відновиться транспортне сполучення, запустяться готелі та відкриються музеї/театри/виставки та інше. А ось за кордон ми навряд чи зможемо поїхати раніше осені-зими, і це за наоптимістичніших прогнозів.

Все це звучить дуже сумно, але стає все більше схожим на правду. Так чи інакше, індустрія туризму та розваг вже не буде такою, як ми звикли. Принаймні, в найближчі роки. Адже, за прогнозами вчених, коронавірус нікуди не дінеться. І навіть якщо країни почнуть поступово пом'якшувати карантинні обмеження, повністю їх не скасують доти, поки в світі не виробиться колективний імунітет. А станеться це тільки тоді, коли винайдуть вакцину, ну або поки всі не перехворіють. І на все це, ймовірно, підуть роки.

А нас, тим часом, чекає нудне літо 2020, якщо кожен з нас не придумає для себе доступні в нинішніх умовах способи відпочинку і розваг. Терпіння і спокою нам усім! Не сумуємо і сподіваємося на краще!

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся