Ілюстрація REUTERS

Голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, народний депутат від «Слуги народу» Богдан Яременко переконаний, що РФ вдає поступливість у мирних переговорах з Україною для скасування санкцій без вирішення проблеми окупованого Донбасу по суті.

Про це він написав у Facebook.

Читайте такожВійськовий експерт розповів, коли введуть миротворців ООН на Донбас

Відео дня

«Аналіз поведінки РФ в ПАРЄ, де Росія достатньо прямолінійно намагається протягнути визнання депутатів, обраних на окупованих територіях, примушує сумніватись, що РФ планує хоч якось знизити напругу дипломатичного протистояння з нашою державою», - заявив він.

Яременко відзначив, що публічна і прихована, але не така вже і непомітна активність РФ в Європі і США, видає справжні наміри російської дипломатії – «вдавати поступливість на мирних переговорах з Україною для вирішення питання скасування санкцій. Без вирішення проблеми окупованого Донбасу по суті».

Тому, як наголосив депутат, найкраще, що Україна може зробити – це почати мирний процес, не понижувати, а посилювати дипломатичний тиск на РФ. «Благо, що наші попередники залишили неоране поле можливостей», - вважає він.

«Якщо наші міжнародні партнери прагнуть те саме, що і президент Зеленський, - сповнені смислу мирні переговори, то допомогти йому і Україні зараз можна саме активною дипломатією, яка не відкидаючи можливості послаблення санкцій проти Росії за умов виконання нею низки передумов, все ж таки гарантуватиме для РФ посилення тиску і санкцій в разі зриву мирних переговорів з Україною», - додав він.

Яременко зауважив, що «пониження градусу дискусії» в міжнародних організаціях, як компроміс з українського боку є цілком реалістичним рішенням.

«Нам нескладно рекомендувати українським делегаціям не вживати термін «збройна агресія РФ проти України» в документах і проектах рішень. Зовсім нескладно. Як зрештою, Росії нескладно повернути Україні усіх полонених, затримані військові судна, виконати рішення міжнародного суду щодо скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу та допустити на територію Криму постійну моніторингову місію ОБСЄ. Ми ж готові до компромісів», - резюмував депутат.