Черник Петро оцінив загрозу окупації росіянами всієї території Донецької та Луганської областей / колаж УНІАН з фото REUTERS та скріншоту

Триває повномасштабна війна в Україні, і РФ має стратегічну ціль - захопити Донецьку та Луганську області до моменту переобрання Володимира Путіна на посаду президента (вибори заплановані на середину березня).

Таку заяву зробив військовий експерт, полковник Збройних сил України Петро Черник в ефірі телемарафону. "Чи зможуть? Скоріше ні, ніж так. Давайте розглянемо на прикладі Авдіївки. Так, ми відійшли звідти, адже там усе було перетворено на пекло. РФ поставили там абсолютний рекорд із застосуванням КАБів, протягом однієї з діб вони скинули 150 одиниць такої зброї - це дуже багато. Разом з тим, їхні втрати також безпрецедентні. Втрати з повноцінний армійський корпус - це втрати як в Афганістані за 10 років війни", - заявив офіцер.

Він також назвав умови, за яких РФ усе ж таки зможе просунутися в Донецькій та Луганській областях. "Чи є в РФ ресурс? У режимі заміщення 1 000-1 200 людей на добу - це максимальна планка росіян на добу. Але в межах 30 тисяч ми нищимо вздовж усієї лінії зіткнення протягом місяця. Тому зараз без концепції "Вставай, страна огромная", без ставлення до строю ще щонайменше півмільйонної армії, прориватися навіть на показники механізованого полку - а це 3-5 км в глиб, в них ресурсу немає", - пояснив полковник.

Відео дня

Він також додав, що не може оцінити, на чию користь зараз складається ситуація на фронті. "Я не так дивлюся на ситуацію. Війна екзистенційна, або вони нас, або ми їх. Вони поставили (ціль, - Ред.) нас знищити. І вони показали, що зроблять із нами, - у Бучі чи Бородянці. На цю хвилину ми тримаємо орду. Як довго ми триматимемо - сам факт, що ми це робимо вперше в історії по-справжньому - це вже щось феноменальне", - сказав експерт.

Продовжується війна в Україні проти росіян - сьогодні це варто прочитати

Як повідомляв УНІАН, мер Харкова Ігор Терехов заявив, що є "певне хвилювання" стосовно повторного наступу РФ на обласний центр.

За словами речника ОСУВ "Таврія" Дмитра Лиховія, у росіян з'явилася нова "фішка" на Запорізькому напрямку. Втім, українські Сили оборони вже навчилися їй протидіяти.

На думку екс-директора ЦРУ Роберта Гейтса, Росія вийшла з глухого кута в Україні та відновила імпульс наступальних дій по всій лінії фронту. Він також додав, що втрата Україною стратегічно важливого міста Авдіївки дозволила росіянам перемістити бойові лінії далі на схід.

Вас також можуть зацікавити новини: