Х-50 створювалася вона як дешева альтернатива крилатої ракети Х-101 / фото Бастіон

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко заявив, що ракета Х-50 дійсно дуже небезпечна для нас, оскільки ми про неї знаємо не так багато, як про інших, за винятком деяких технічних моментів.

Він розповів, що створювалася вона як дешева альтернатива крилатої ракети х-101.

"Якщо говорити про сухі характеристики, то її швидкість 700-950 км/год, тобто - дозвукова і навіть трохи нижча Х-101. Іншими словами, доступна для перехоплення практично всіма нашими засобами малого і середнього ешелону, так само як і її більш дорогий аналог. Дальність польоту - 1500 км. В цілому, ця ракета охоплює своєю дальністю всю територію України. Але є нюанс. Її носіями, по ідеї, є Ту-95МС, Ту-22М3 і Ту-160. Це обумовлено тим, що дана ракета створювалася як універсальна для наявних у ВКС РФ типів носіїв", - написав він.

Відео дня

Коваленко зазначив, що практично всі ці носії являються вже давно відпрацюваними свій ресурс літаками, а після "інциденту" на аеродромі Енгельса, вони змушені базуватися на майданчиках трохи більш далеких, ніж раніше.

"Тобто, літак, з ракетою Х-101, у якої дальність польоту 5500 км, для здійснення її пуску з необхідної локації, пролітає набагато меншу дистанцію, ніж при пуску ракети, з дальністю польоту 1500 км, а отже, для Х-101 витрачає менше ресурсу. Таким чином, застосування ракет Х-50 для російської авіації економічно і технічно більш затратно. Літаки не тільки витрачають більше палива, але і виробляють більше крихкого ресурсу їх неабияк зношених вузлів і агрегатів", - заявив експерт.  

Він зазначив, що неприємний момент для наших ППО - це наявність у Х-50 постановника перешкод і пасток.

"З іншого боку, невідомо наскільки ефективно вони будуть відпрацьовувати. В даному випадку, тільки на практиці можна буде дізнатися рівень ККД від цих елементів і наскільки ефективно їх можна буде обходити. Власне, підсумовуючи, не впевнений, що дані ракети стануть таким собі невразливим wunderwaffe, хоча, система постановки перешкод все ж викликає не стільки побоювання, скільки питання. Х-50 це в першу чергу спроба заощадити на виробництві і виробляти при цьому більше. З іншого боку, економія впливає на характеристики, що в свою чергу, не найкращим чином буде впливати на неабияк зношену авіаційну компоненту російських стратегів, які навряд чи зможуть брати такі ракети на повне завантаження", - вважає Коваленко. 

У експерта є серйозні сумніви в можливостях російського ВПК виробляти їх масово.

"Тобто, виробництво, в порівнянні з Х-101, може бути прискорене в 2-3 рази, але і тут є нюанс - лінії складання. Або будуть використовуватися лінії Х-101, що скоротить вже їх виробництво. Або Росія буде створювати нові лінії виробництва, під Х-50, що в свою чергу вимагає серйозних технічних і технологічних ресурсів, а так само людино-годин. І якщо з третім у Росії все в порядку, то з першим і другим - все дуже погано. У будь-якому випадку, Х-50 це темна конячка, або, точніше, ворона, яка в однаковій мірі може як стрімко полетіти, так і впасти додолу. Тільки час покаже, наскільки це живуча і ефективна альтернатива Х-101, ну або банальний гомункулус для розпилу", - додав Коваленко. 

Ракети Х-50 у Росії - що треба знати

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявив, що в Росії планують розгорнути серійне виробництво крилатих ракет Х-50. Ймовірно, ворог планує нову кампанію масованих ракетних ударів по Україні.