Шахтарів відправляють у "центри мобілізації" і майже відразу кидають на фронт / фото ua.depositphotos.com

На окупованих територіях російські загарбники примусово мобілізують шахтарів і не платят їм зарплати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу у медіацентрі Україна-Одеса повідомила адвокат, директор громадської організації "Східна правозахисна група" Віра Ястребова.

Зокрема, вона розповіла про долю місцевого бізнесу та співробітників підприємств, які залишилися на територіях, які тимчасово не контролює Україна.

Відео дня

"Якщо казати про сектор промисловості, про шахтарів, які там залишилися. Враховуючи те, що досить не жваво йде їхня (окупантів - УНІАН) примусова мобілізація, вони ставлять людей на крайню межу - не виплачують заробітну плату - заборгованість вже понад 5 місяців. Таким чином, шахтарям пропонують залучитися до незаконних збройних формувань", - розповіла адвокат. 

За її даними, шахтарів збирають та відправляють у "центри мобілізації", після чого майже відразу кидають на фронт. Як уточнила Ястребова, така доля стосується чоловіків, яких ще не вбили росіяни, котрі поставили собі за мету знищити українців й замінити їх громадянами РФ. Як стверджує правозахисниця, ці росіяни за дотації, сумнівні відзнаки не гребують тим, щоб користатися (привласнити) житло, де ще вчора мешкали українці.

"Вони спокійно забирають чуже майно тощо. Це треба пам’ятати, коли лунає наратив, що це навала виключно Путіна, та ідея напасти на Україну – виключно його. Нагадаю, у цієї ідеї є руки - люди, які ці ідеї роблять можливими. Тобто, ганебна політика Кремля робиться руками конкретних росіян, які працюють у силових структурах, судах тощо. Все загалом це працює як репресивна машина", - акцентує Ястребова.  

Вона підкреслює, що майнового права, як такого, на тимчасово окупованих територіях немає. Тому українським підприємцям не треба розраховувати на свої якісь комунікаційні здібності – на те, що вони зможуть домовитися з окупантами та не втратять бізнес. 

Адвокат навела приклад бізнесменів з Луганської, Донецької областей та інших окупованих регіонів, зокрема, на Херсонщині, де зафіксовано примусове вилучення сільськогосподарських земель, техніки тощо. 

"Можу сказати одне: бойовик, який має в руках зброю, не зацікавлений вступати з вами в бізнес-партнерство. Він все може забрати й так. Російський Федерації намісники серед кола українців не потрібні. Там є черга з тих (росіян – УНІАН), хто прийде на ці пограбовані землі та забере себе. Тобто, план "Б" - "якщо що, ми домовимося" – не спрацює", - підкреслила правозахисниця.

За її даними, в останній час окупанти посили репресивні заходи, "вичищаючи" землі від українців, які не хочуть з ними співпрацювати. Так, за останні два тижні зафіксовано 79 випадків затримання місцевих жителів за нібито за допомогу українській спецслужбі. Українців також примушують вступати до лав прокремлівської партії "Єдина Росія" тощо. 

На думку правозахисників, все це пов'язано з тим, що Кремль хоче "зачистити електоральне поле", щоб продемонструвати  міжнародній спільноти нібито підтримку російській владі.

Війна в Україні - злочини росіян

Нагадаємо, за даними правозахисників, на тимчасово окупованих територіях України загарбники посилили примусову медичну фільтрацію дітей. Дані про стан здоров'я вносяться в окрему базу, яка використовується для подальшої депортації маленьких українців.

Також стало выдомо, що російські окупанти на тимчасово окупованих територіях пропонують депортувати жителів районів, де оголошено "воєнний стан", а незгодних на 30 днів відправляти "на підвал".

Вас також можуть зацікавити новини: