Вторгнення в Україну і спроба заколоту найманців ПВК "Вагнер" сильно ослабили Валерія Герасимова / скріншот

Начальник генерального штабу Збройних сил Російської Федерації Валерій Герасимов після повномасштабного вторгнення в Україну перетворився на "цапа-відбувайла" для президента РФ Володимира Путіна. Про це йдеться у матеріалі оглядача британського видання Independent Тома Вотлінга.

Він нагадує, що Герасимов є головнокомандувачем армії своєї країни більше десяти років, але "вторгнення в Україну і спроба заколоту найманців ПВК "Вагнер" сильно ослабили його".

"Завдяки потужній обороні з боку київських сил, за допомогою західної зброї та підтримки, за дев’ять місяців після його призначення російські війська захопили лише 180 квадратних миль української території, що еквівалентно 0,08 відсотка території України. Пана Герасимова звинуватили. Багато націоналістичних військових блогерів, які мають право критикувати ведення війни, звинуватили його в тому, що наддержава, яка, як вважається, була потужно модернізована за останні 15 років, не змогла захопити більшу частину території свого меншого сусіда", - йдеться у матеріалі.

Відео дня

Автор зазначає, що кар’єра Герасимова до повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року характеризувалася вражаючою здатністю до адаптації. Так, будучи молодим студентом військового училища, він подолав брак природної інтуїції, "поглинаючи стоси військових книг російських військових теоретиків".

Згодом він став найкращим студентом. Будучи 22-річним командиром танка в 1977 році в Польщі, а потім серед вищого штабу Прибалтійського військового округу на рубежі 1990-х років в Естонії, він спостерігав, як фінансовані Заходом продемократичні групи допомагали повалити радянську владу.

"Повертаючись у 2014 рік, і витративши роки на вивчення використання США нерегулярних військових дій, які передбачають таємні операції впливу для досягнення звичайних військових цілей, пан Герасимов допоміг анексувати Крим в України. Він наглядатиме за "маленькими зеленими чоловічками" – одягненими в зелену російську форму та з російською зброєю – які пізніше того ж року візьмуть під контроль частину Луганської та Донецької областей на сході України", - продовжує автор.

"З точки зору Путіна, його оточувало так багато людей, які обіцяли, але не виконали. Але тут був хлопець, який, отримавши завдання, виходить і виконує його. Це те, що Путін цінував", - зазначив Марк Галеотті, експерт з історії Росії.

Автор матеріалу уточнює, що у 2018 році у статті під назвою "Думки про майбутній військовий конфлікт" пан Герасимов з гордістю писав: "Спектр можливих конфліктів надзвичайно широкий". Але коли Путін цього року холодним жовтневим вечором "випав зі свого великого чорного позашляховика", Герасимову не було чим вихвалятися - він опустив голову, коли Путін піднявся.

"Герасимов розпочав непродуманий і невчасний наступ, починаючи з кінця січня. Російські військові, які все ще відновлювалися, не були в змозі проводити наступальні операції, враховуючи дефіцит якості сил, техніки та боєприпасів", - написали Майк Кофман і Роб Лі, видатні військові аналітики.

Тим не менш, зазначає автор статті, на кадрах жовтневої зустрічі видно, як російський президент посміхався під час розмови з паном Герасимовим. Над ними висів портрет самого Путіна.

Чому Герасимов зазнав невдачі в Україні, де він раніше досяг успіху і чому Путін залишає його на цій посаді – принаймні поки що? Відповідь виданню дав вищезгаданий Марк Галеотті.

"Герасимов розпочинає ці наступальні операції, незважаючи на катастрофічну ціну життів та на те, що вони часто не настільки ефективні, тому що це те, чого хоче Путін. Він хоче належної, агресивної війни. Я думаю, що Герасимов тепер усвідомлює, що його кар’єра повністю залежить від, в основному, лояльності до Путіна. Він повинен знати, наскільки безглуздим у військовому плані є багато з того, що він робить. Але, я думаю, він відчуває, що у нього немає іншого вибору, крім як робити те, що йому кажуть. Це те, що відбувається в персоналістичному авторитаризмі", - вважає експерт.

Начальник генштабу РФ Герасимов - останні новини

У жовтні, за інформацією The Washington Post, СБУ ледь не ліквідувала начальника Генштабу РФ Герасимова. За даними ЗМІ, спецслужба отримала розвідувальні дані про важливі російські об'єкти, що дозволило завдати ударів, які вбили кількох командирів і ледь не влучили у високопоставленого російського офіцера Валерія Герасимова.

Також УНІАН повідомляв, що військово-політичний оглядач Олександр Коваленко пояснив стратегію Герасимова щодо України. За його словами, в її основу лягли такі два принципи - "Наступ за будь-яку ціну!" чи "Ні кроку назад!".

Вас також можуть зацікавити новини: