Валерій Романенко пояснив, чому українська РЕБ стала працювати краще / фото REUTERS

Українські засоби радіоелектронної боротьби почали працювати ефективніше, впливаючи на навігаційні системи російських ракет. Це змушує ворожі цілі відхилятися від курсу. 

"Більшість ракет, особливо корейські ракети, наводяться по GPS, у всякому разі більша частина шляху вони використовують супутникові системи. Корейські ракети використовують три супутникові системи - це російська ГЛОНАСС, китайська Baidu й американська GPS; російські ракети використовують ще і європейську систему Galileo. Тобто якщо поставити перешкоди цим систем, трішечки змінити ці сигнали, то ракети будуть відхилятися і не обов'язково вони потраплять у ту пасивну систему, яка у них є на борту та не залежить від GPS; відхилення можуть бути настільки великі, що вони вже не зможуть повернутися на траєкторію", – пояснив в ефірі "Еспресо" авіаційний експерт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко.

Він не виключив, що Україна могла отримати нові системи РЕБ, які дають можливість втручатися в навігаційну систему загалом або систему звʼязку російських ракет. 

Відео дня

"Я так вважаю, що угрупування засобів РЕБ у нас не стільки збільшилося, скільки збільшилося їхнє розташування і потужність, тому що зараз видно, що ця РЕБ стала ефективною, хоча раніше теж бували випадки коли ракети падали будь-де, але цього разу речник Повітряних сил сказав, що ракети взагалі десь попадали в полях, лісах. Тобто в їхню навігаційну систему, маршрути були внесені якісь корективи непередбачені тими, хто їх запускав", – наголосив він.

Романенко звернув увагу, що засоби РЕБ присутні в кожному пакеті допомоги від США та Німеччини. Їхня кількість могла досягти такої "щільності й такої ефективності, що зараз ми вже можемо не витрачати ракети на збиття російських засобів ураження, особливо це ефективно проти "шахедів".

Атаки РФ по Україні

Ввечері 16 січня російські окупанти вдарили по середмістю Харкова. Є руйнування цивільної інфраструктури. Станом на 22:47 було відомо про щонайменше 16 постраждалих. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що двоє жінок перебувають у тяжкому стані. 

Напередодні окупанти скинули авіабомби на Нью-Йорк Донецької області та поцілили ракетою в триповерховий будинок. Обвалився під'їзд будинку, поранень дістали троє осіб, ще пʼятьої шукають під завалами.

Вас також можуть зацікавити новини: