Для РФ перемогою зараз буде втримати зайняті позиції / фото wikimedia.org

Росія поки не буде проводити мобілізацію, оскільки тих сил та засобів, які зараз має армія агресора, достатньо для проведення оборонної операції.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець заявив у ефірі "Еспресо", що для РФ буде умовною перемогою утримати зайняті позиції, а потім перейти у формат виснажливих бойових дій.

"Тих сил та засобів, які сьогодні є у РФ, фактично достатньо, аби проводити оборонну операцію без оголошення загальної мобілізації. Якщо подивитися на втрати противника, навіть в особовому складі, то вони становлять 15-20 тисяч за оцінками Генштабу. А прихована мобілізація у Росії дозволяє поповнювати втрати щомісяця у межах 20 тисяч. Тобто фактично особовий склад дозволяє компенсувати ті втрати, які завдають наші Сили противнику на фронті", - пояснив він.

Відео дня

Поки що експерт не бачить передумов до того, що у РФ оголосять мобілізацію найближчим часом. За словами Згурця, головне завдання зараз перед ЗСУ у тому, щоб підняти рівень втрат противника. У цьому головним чином допомагає артилерія.

"А питання боєприпасів зараз є критерієм оцінки спроможності європейських країн та США забезпечити українську армію. Зараз за рахунок артилерії ми домоглися знищення значної кількості ворожої сили, відповідно, резерви противника підтягуються у першу лінію оборони. Тобто напруження у ворога зростає, резерви зменшуються. Але в цілому забезпечується певна динамічна рівновага у можливостях російської та української арміях. Поки що жодна з армій немає суттєвої переваги на полі бою. Таким чином жодна зі сторін не може забезпечити перехоплення стратегічної ініціативи", - додав експерт.

Мобілізація в Росії

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомляв, що щомісяця в Росії мобілізують близько 20 тисяч осіб.

Екс-начальник української розвідки заявляв, що нова хвиля мобілізації у Росії може відбутися у березні, коли пройдуть місцеві вибори. Тоді планують призвати до 250 тис. людей.

Водночас політолог Валерій Соловей переконаний, що нова хвиля мобілізації в Росії розпочнеться у третій декаді вересня. За його словами, всього планують роздати до семи мільйонів повісток і мобілізувати близько 700 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: