Курт Волкер закликав дати дати Україні більше ресурсів для пришвидшення завершення війни / фото УНІАН

Спеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки з питань України у 2017-2019 роках Курт Волкер заявив, що справа не в тому, скільки коштує день війни, а у тому, якою буде ціна, якщо Україна програє.

Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, відповідаючи на запитання про те, як довго Захід може фінансово підтримувати Україну у війні. Дипломат зазначив, що це запитання неправильне і справа не в коштах.

"Це питання, яке весь час ставлять у США і в західних столицях. І я продовжую говорити людям у США та інших країнах, що це неправильне запитання. Справа не в тому, скільки коштує день війни. Справа в тому, яка ціна, якщо Україна програє? Яку ціну заплатять українці? Яка ціна для наших союзників по НАТО, які нині і самі можуть зазнати нападу?" – сказав Волкер.

Відео дня

На його думку, тоді партнерам України доведеться реагувати активніше, ніж це відбувається зараз. За словами дипломата, слід думати про "ширшу картину і стратегію" та надати Україні більше ресурсів для пришвидшення завершення війни.

"Яка ціна, якщо це спонукає Китай піти вперед і напасти на Тайвань, тому що вони думають, що у нас немає рішучості чи грошей? А це набагато дорожча пропозиція. Тож ми не повинні думати про те, знаєте, яка ціна кожного дня. Нам слід подумати про ширшу картину та стратегію, про те, що буде дорожчим і який результат нам потрібен, і як ми його досягнемо найефективніше. А найефективнішим, що можна зробити, було б швидко дати Україні стільки ресурсів, скільки ми можемо, тому що це прискорить завершення конфлікту", –зауважив Волкер.

Скільки Україна витрачає на війну

На початку серпня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що на те, аби давати відсіч російським окупантам та підтримувати Збройні сили, Україна витрачає близько 2 трильйонів гривень на рік.

Очільник уряду зауважив, що це більше, аніж дохідна частина бюджету у мирний час (вона становила 1,3 трильйона гривень). Він наголосив, що наразі  держава тримається завдяки фінансовій підтримці партнерів, а також за рахунок грантів і кредитів.

На початку вересня тодішній міністр оборони України Олексій Резніков зазначив, що день війни з Росією коштує Україні 100 млн доларів, і найбільшим споживачем цих коштів є українська армія. За словами Резнікова, в умовах воєнного стану країна потребує фінансового утримання в цілому.

Вас також можуть зацікавити новини: