У Токмак завозять людей для "живого щита" / фото Запорізька ОВА

Російські окупанти проводять "деевакуацію" мешканців Токмака й Василівки, яких раніше вивезли нібито для безпеки у Бердянськ.

"Окупанти почали повертати додому мешканців населених пунктів, як розташовані безпосередньо на лінії зіткнення, аби використати їх як "живий щит", - повідомляє Центр нацспротиву (ЦНС)

При цьому гауляйтери оголосили про відкриття шкіл на лінії зіткнення, хоча в приміщеннях учбових закладів розміщенні російські військові. Присутність окупантів на території школи пояснюють "воєнізованою охороною задля безпеки дітей". Фактично ж на вільних поверхах розміщуються бойові підрозділи ЗС РФ. Крім того, продовжується примусова паспортизація населення.

Відео дня

"Фактично, ворог скористався "евакуацією" аби паспортизувати мешканців, адже лише за наявністю червоної макулатури люди могли отримати помешкання та соціальні виплати. Тепер же їх примусово повертають у домівки, де ведуться бойові дії", - додали у ЦНС.

Війна в Україні - останні новини

Все це відбувається на тлі активного просування ЗСУ саме у цьому напрямку. Так, нещодавно українські сили звільнили Роботине, яке за словами експертів було головною перепоною на шляху до Токмака.

Іноземні ЗМІ повідомляли, що Збройні сили України вже просуваються в напрямку окупованого міста Токмак Запорізької області. За їхніми даними подолали російське мінне поле на північ від Токмака і наразі вступають у бій із першою лінією російської оборони, яка утримує місто.

Вас також можуть зацікавити новини: