На аеродромі РФ “Оленья“ готуються до атак / фото t.me/monitorwarr

У Мурманській області РФ, на аеродромі "Оленья" військові літаки готуються до ракетного удару по Україні. Дані відповідної супутникової зйомки оприлюднив Telegram-канал Monitoring.

За даними ресурсу, станом на 4 лютого на аеродромі перебувало десять стратегічних бомбардувальників Ту-95МС. Також зафіксовано 35 бомбардувальників-ракетоносців Ту-22М3, з яких 32 - не використовувалися тривалий час, не виключено, що це - донори.

Ще, згідно з супутниковими знімками, на аеродромі - три військово-транспортних літаки Ан-12 та два винищувачі Су-30СМ, які, зазвичай, під час атак супроводжують бомбардувальники.  

Відео дня

Також повідомляється, що на території аеродрому зафіксовано дії, які вказують на підготовку до ракетних обстрілів бортами Ту-95МС, Ту-22М3.

На аеродромі РФ “Оленья“ готуються до атак / фото t.me/monitorwarr

Згідно з відкритими джерелами, "Оленья" - російський аеродром дальньої авіації (з 2011 року), раніше - авіації Військово-морського флоту. Розташований на Кольському півострові за 92 км на південь від Мурманська, неподалік міста Оленегорська. Селище при базі, відоме під назвою Високе. Довжина злітно-посадкової смуги - 3500 м, покриття залізобетонне.

На авіабазі "Оленья" дислокуються дальні бомбардувальники Ту-22М3.

Саме з цього аеродрому 30 жовтня 1961 року злетів літак Ту-95В, який ніс термоядерну бомбу потужністю 57 мегатонн для випробувань на Новій Землі. У травні 2023-го на авіабазі "Оленья" було розгорнуто два Ту-160 і 14 Ту-95. Бомбардувальники, розміщені на базі використовувалися для завдання ударів по Україні.

Нагадаємо, у липні 2023 року експерт з міжнародних питань, колишній посол України в США Валерій Чалий заявив, що розміщення стратегічних бомбардувальників на російській авіабазі "Оленья" у безпосередній близькості від країн НАТО пояснюється абсолютною переконаністю агресора у тому, що Альянс не піде на зіткнення. На його думку, саме тому бомбардувальники, які обстрілюють ракетами Україну, Росія перебазувала з аеродрому "Енгельс" не в Сибір та на Далекий Схід, а в "Оленью".

Вас також можуть зацікавити новини: