Київ не розглядає варіант із припиненням західного фінансування / фото ua.depositphotos.com

Україна навіть не розглядає варіант припинення фінансової допомоги, яку лідери Європейського Союзу пообіцяли схвалити цього тижня. Про це пише Politico.

Видання нагадує, що глави європейських урядів мають проголосувати за механізм допомоги Києву в розмірі 50 мільярдів євро 1 лютого. За словами українських посадовців, без цих коштів та аналогічного фінансування з боку США Україна не зможе продовжувати боротьбу з Росією.

"Наразі ми навіть не розглядаємо варіант відмови від отримання цієї допомоги. Для нас це критично, тому що від цього залежить своєчасність і повнота невійськових витрат", - сказав голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

ЗМІ зазначає, що нині Київ використовує гроші, які він може зібрати всередині країни, щоб запустити власну збройову промисловість, платити своїм солдатам та іншому персоналу служби безпеки та захистити пенсіонерів і внутрішньо переміщених осіб.

"І поки точаться суперечки у Вашингтоні та Брюсселі, Київ мовчить, затамувавши подих, сподіваючись не зашкодити своїм шансам отримати вирішальну підтримку", - йдеться у матеріалі.

При цьому видання вказує, що Україна накопичила понад 40 мільярдів доларів валютних резервів і може похизуватися покращенням збору податків і здатністю залучати гроші за рахунок внутрішніх запозичень.

"Україна зможе підтримувати себе деякий час за рахунок власних внутрішніх ресурсів. Хоча ризики для регулярності та своєчасності надходження міжнародної допомоги матеріалізувалися, ми залишаємося оптимістами", - сказав голова Національного банку України Андрій Пишний.

Водночас, за словами заступниці директора Центру економічної стратегії Марії Репко, сувора реальність полягає в тому, що неможливо покрити невійськову половину державних витрат із внутрішніх джерел у країні, яка перебуває у стані війни, не в останню чергу тому, що Росія "відкусила" шматок України, на який припадала чверть її валового внутрішнього продукту.

"Якщо у 2023 році ми обговорювали інші ризики, такі як зниження експорту через закриття Чорного моря та ризики, пов’язані з наступом Росії, то зараз усі аналітики сходяться на думці, що найбільший ризик цього року - недоотримання допомоги", - підкреслила Репко.

Міжнародна допомога Україні - останні новини

Цьогоріч міжнародна фінансова підтримка України зберігатиметься, хоча й у менших обсягах. Втім, це дасть змогу утримувати міжнародні резерви на високому рівні та забезпечувати курсову стійкість. Про це сказав голова Національного банку Андрій Пишний.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявляв, що Україна може зіткнутись з ризиками фінансування вже у січні-лютому.

Вас також можуть зацікавити новини: