Так звані "вибори" президента РФ впливати на плани з деокупації українських територій не будуть / фото REUTERS

Російські загарбники прагнуть збільшити окупаційні каральні органи на тимчасово окупованих українських територіях через зріст руху опору і неспроможність підготувати фарс з проведення так званих "виборів" президента РФ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося на пресконференції на тему: "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року". 

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов повідомив про зростання українського руху опору на тимчасово окупованих Росією українських територіях як у політичному плані, так й у плані реалізації складних бойових завдань.

Відео дня

"Попри великий контингент окупаційної армії на окупованих територіях загарбники просять збільшити кількість Росгвардії і кількість представників ФСБ та спецслужб для контролю місцевого населення. І звітують на гору, що наявний контингент не може задовольнити - лише Росгвардії понад 35 тисяч, не рахуючи співробітників спецслужб - не може гарантувати проведення так званих "виборів" згідно поставлених задач і навіть намалювати готовий результат", - розповів Юсов.

За його словами, так звані "вибори" президента РФ, які більше є пропагандистськими діями, впливати на плани з деокупації українських територій не будуть.

Представник ГУР відзначив, що попри порушення прав людини і геноцидні практики, насильницьку зміну ідентичності, ворог досі не може встановити контроль над місцевим населенням, і не може забезпечити його лояльність. Він сказав, що російські спецслужби виконують роль каральних органів для залякування українського населення і придушення протестних настроїв.

"Вони розуміють, що переконати з доброї волі, чи забезпечити лояльність і підтримку українців на окупованих територіях не змогли. Ця задача провалена. А це означає посилення подальшого тиску на усіх ланках, включно із закладами освіти, де окремо у всіх звітах зазначається, що молоді українці на окупованих територіях буквально ненавидять Путіна, путінський режим і російських силовиків, не йдуть на співпрацю, що спричиняє окрему хвилю репресій, зокрема, проти дітей і підлітків", - повідомив Юсов.

Своєю чергою, речник Центру національного спротиву Сил спеціальних операцій України розповів, що рівень антиросійських настроїв зростає і на сьогодні на тимчасово окупованій території складає близько 70%. 

"Для того, щоби подолати спротив місцевого населення, окупанти застосовують типові геноцидні практики. Це є етнічна чистка та депортація українців з території України, з тимчасово окупованих територій. За різними даними, на сьогоднішній день, наприклад, у тимчасово окупованому Маріуполі вже знаходиться близько 50 тисяч росіян та представників країн Центральної Азії. Тобто, українці депортовані. Зазвичай, це є депресивні райони і звідти ж переведені люди з Росії і країн Центральної Азії", - наголосив речник.

За його словами, зміна етнічного насення відбувається в усіх тимчасово окупованих Росією українських містах, але росіяни початковою ціллю роблять більші міста. У цій ситуації найбільшу кількість людей завезено до Маріуполя. 

При цьому, у першу чергу, росіяни наповнюють окуповані українські міста людьми з депресивних російських територій.

"Їм обіцяють якість "золоті гори" і високі зарплати, якісь великі посади. Таким чином, заманюють їх, і завозять на територію України", - відзначив він.

Також росіяни завозять медиків, освітян та енергетиків. Зокрема, на Запорізькій АЕС було суттєво змінено склад працівників.

"Росіяни так само наповнюють і різні каральні органи. Це так звані суди, так звану прокуратуру працівниками з РФ", - зазначив речник

Водночас, він додав, що російська окупаційна влада на центральному рівні шукає посібників і контингент серед криміналітету в світі і в Центральній Азії з обіцянкою надати землі, будинки, квартири і якісь можливості для ведення "бізнесу" на українській окупованій території, щоб "вони брали участь у війні проти України".

"І одним з методів, наприклад, є можливість навіть на державному рівні - це сьогодні в Росії обговорюється - легітимізації кримінальних елементів з різних країн світу у війні проти України. Тобто, їм нададуть усі права громадянина Росії і легітимізують їхню участь у збройному протистоянні в Україні", - сказав речник.

Також росіяни здійснюють геноцид проти українських дітей.

"Лише станом на літо ми фіксуємо десятки тисяч вивезених дітей з території України", - наголосив він.

Зокрема, дітей на територію РФ вивозять з інтернатів. Також окупанти проводять медичні огляди, і тих дітей, які нібито потребують лікування, їх відправляють у так звані санаторії на території РФ. Часто ці діти вже не повертаються на тимчасово окуповану українську територію. На території РФ діє низка програм з всиновлення українських дітей.

Речник відзначив, що сьогодні на тимчасово окупованих територіях України російські загарбницькі війська і фейкові адміністрації роблять запити щодо збільшення контингенту спецслужб, зокрема "Росгвардії" та ФСБ.

"Це пов'язано з тим, що не можуть боротися з нашим підпіллям", - сказав речник. 

За його словами, лише наявність українського паспорта і відмова від отримання російського паспорта для російських спецслужб вже слугує приводом відправити людину "на підвал і піддати тортурам". Тортури можуть тривати від тижня до двох місяців.

Стуація на окупованих територіях України - останні новини

На тимчасово окупованих територіях триває ціле пропагандистське шоу під назвою "вибори президента РФ". Окупаційна влада та звезені з Росії "виїзні бригади волонтерів", проводять збір підписів місцевого населення нібито в підтримку висування диктатора Путіна у кандидати. Як зазвичай, все відбувається в примусовий спосіб.

Зокрема такий збір проводять на тимчасово окупованій території Запоріжжя. Також розпочав роботу "виборчий штаб Володимира Путіна" на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Вас також можуть зацікавити новини: