Аеророзвідники розповіли, як врятували побратима / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Аеророзвідник 95-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ Едуард розповів, як за допомогою дрона вдалося звільнити з російського полону нашого бійця.

Він зазначив, що все сталося в Серебрянському лісництві на Луганщині, передає радіо Свобода. Військовий розповів, що коли через камеру на дроні військові дивилися відео в режимі реального часу, то побачили, що велика штурмова група противника пішла в атаку на позиції іншого підрозділу поряд. Почався бій, окупантам вдалося зайти в окоп і взяти в полон одного бійця ЗСУ.

"Ми бачили з "мавіка" відео (квадрокоптер Mavic 3 – ред.) – він (боєць ЗСУ – ред.) там відстрілювався до останнього. Потім зрозумів, що ліворуч, праворуч по траншеї рухається противник, тому вибору не було в нього. Тому він вирішив здатися в полон, я так розумію. І ми бачили, що його в'яжуть, кладуть у траншею", – розповів Едуард.

Відео дня

Чекати завершення штурму аеророзвідники не стали. Як пояснив військовий, тоді ці позиції опинились би під контролем росіян, а полоненого та інших бійців ЗСУ, які не встигли відійти, окупанти або вбили б, або взяли в полон.

"Було прийнято рішення відразу наносити вогневе ураження скидами з "мавіка". Ми почали... скидати один за одним боєприпаси. Дуже багато було одразу у них поранених в траншеї, 300-х, були 200-ті. А решта штурмової групи (військових РФ), яка вціліла і по якій не завдавалося вогневе ураження – втекли", – згадує Едуард.

Боєць показав запис того бою з "мавіка". На відео – український військовий в окопі, поруч із ним – поранений окупант. Далі ситуація почала розвиватися за сценарієм, якого ніхто не очікував.

"У нас був на "мавіку" ще один скид, причеплена граната. Ми підлетіли, почали дивитися, що він буде взагалі робити – чи він живий чи ні, цей хлопець (выйськовий ЗСУ - ред.). Він лежав у траншеї, потім привстав – в нього руки були за спиною зв'язані. Він сам розв’язався", - розповів він.

"Пілот [БПЛА] "Кевін" у нас був. Йому дали наказ – вивести цього полоненого, щоб він зрозумів. Він придумав штуку цікаву: почав ліхтарями на "мавіку" мерехтіти... Цей хлопець побачив, не розгубився. Побачив, що є скид, але по ньому не працюють, тобто свої", – пояснює аеророзвідник.

"І почав виходити сам з траншеї, але не зрозумів, в який бік йому йти. Почав запитувати – показувати руками – чи ліворуч йому, чи праворуч. І дрон вже показував йому напрямок, куди виходити", – розповів він.

На кадрах із дрона видно, що український боєць беззбройний. Поки він намагався вибратися до своїх, відбувся ще один непередбачений момент. З'ясувалося, що дронники знищили не всю штурмову групу супротивника.

"... Потім... він застиг на місці. Ми не могли зрозуміти – чому він не повзе. Коли підняли камеру дрона трохи вище, побачили, що там стоїть противник – один окупант. Він по ньому (українському військовому – ред.) не стріляв. Але показав йому рукою типу "повернись на місце", "куди ти йдеш?!", – розповів Едуард.

Однак аеророзвідники швидко зреагували і за допомогою двох скидів ліквідували окупанта.

На останніх кадрах видно, як український боєць уже не повзе, а біжить у бік укриття.

"Ми зрозуміли, що він в безпеці, бо знаємо, де наші позиції розташовані... І ми знали, де позиції наших сусідів. Ми його виводили до тих пір, доки він не відійшов на безпечну відстань, умовно, кілометр. Ми знали, що там є бліндаж. Він заліз в цей бліндаж, і потім група евакуаційна за ним прийшла", – підсумував Едуард і додав, що операція з порятунку тривала майже годину. 

Війна в Україні: новини

Під час ведення розвідки на Південному напрямку оператори 73-го морського центру Сил спеціальних операцій виявили спостережні пости противника та особовий склад, що перебував на них.

Вранці Генштаб ЗСУ повідомив, що на фронті між нашими захисниками та росіянами відбулося 58 бойових зіткнень. За його даними, ворог намагався йти в атаки на Куп’янському, Лиманському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках

Вас також можуть зацікавити новини: