Цього року українські війська не змогли просунутися настільки, наскільки сподівалися лідери в країні та за її межами / фото ВМС ЗСУ

Збройним силам України стає все важче досягати успіхів у її війні з Росією, при цьому підтримка з боку західних партенрів слабшає. Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

Зазначається, що майже два роки тому вторгнення Володимира Путіна в Україну об’єднало європейські країни, відродило "трансатлантичний альянс" і сформувало дух рідкісної двопартійності у Вашингтоні. Тепер "ця тенденція руйнується".

"Адміністрація президента Джо Байдена та Європейський Союз намагаються надати допомогу для військових і бюджету України, причому навіть деякі з найзапекліших прихильників країни висловлюють сумніви щодо її перспектив на полі бою та закликають до переговорів про припинення війни", - пишуть автори.

На їхню думку, це розчарування є помилковим, адже "ігнорує" величезні жертви, на які пішов український народ, щоб захистити свою свободу та відбити російську агресію, і недооцінює здатність української армії відновити перевагу, якщо матиме достатньо зброї.

"Відмова від військових зусиль зараз підірве довіру до Заходу і зрештою поставить під загрозу демократії, які підтримують оборону України, як і саму Україну", - йдеться у статті.

Автори нагадують, що цього року українські війська не змогли просунутися настільки, наскільки сподівалися лідери в країні та за її межами. При цьому обороноздатність і готовність Росії понести величезні втрати "виявилися величезними". Водночас постачання зброї Україні країнами Заходу "було надто малим і надто пізнім, щоб відповідати амбіціям контрнаступу".

"Путін не виявляє інтересу до переговорів або будь-якої історії дотримання домовленостей, які він досяг. Він має всі підстави чекати, поки рішучість США та Європи зазнає краху, щоб він міг досягти своєї мети підкорити Україну. У цій війні на виснаження Захід повинен адаптувати свою відповідь, щоб забезпечити більш стійку підтримку в довгостроковій перспективі", - пише ЗМІ.

На думку авторів, у найближчі місяці союзники мають надати Києву нові боєприпаси, ракети великої дальності, системи протиповітряної оборони, безпілотники і винищувачі, адже "без постійного потоку західної зброї Україна не зможе утримати територію, яку вона контролює, не кажучи вже про те, щоб захопити більше". Водночас Україна потребує відновлення бюджетної підтримки.

"Неможливо передбачити, коли і як закінчиться війна. Але поразка призведе до великих стратегічних витрат, зашкодить глобальній продовольчій та енергетичній безпеці та надихне Путіна йти далі. Якими б страшними не були виклики, з якими зіткнуться Україна та її партнери в наступному році, невдача - не варіант", - резюмує видання.

Війна Росії в Україні - останні новини

За даними британської розвідки, ЗСУ перейшли до більшої оборони. При цьому прорив російських окупаційних військ малоймовірний. Зокрема, як інформує спецслужба, останніми тижнями Україна зосередджується на посиленні польових фортифікаційних укріплень, позаяк ЗСУ розгортаються до більш оборонної позиції вздовж більшої частини лінії фронту.

Вас також можуть зацікавити новини: