Ілюстрація \ REUTERS

Перша партія з 12 танків Т-14 на базі платформи "Армата" надійде в розпорядження ЗС Росії вже до кінця цього року.

Читайте такожNational Interest: Російський Т-80 став одним з найгірших танків у світі

На 9 травня нові Т-14 "Армата" візьмуть участь у військовому параді на Червоній площі в Москві, після чого почнуть розподілятися по військових частинах, передає Цензор.НЕТ з посиланням на російські ЗМІ.

Відео дня

Російська "Армата" являє собою універсальну гусеничну платформу, на якій, крім танків, може бути виготовлена ще низка бойових машин. Повідомляється, що крім Т-14 російські війська отримають ще чотири броньовані ремонтно-евакуаційні машини БРЕМ Т-16, виконані на базі цієї ж гусеничної платформи.

За інформацією російських ЗМІ, від раніше представлених дослідних серійні Т-14 відрізняються наявністю низки нових вузлів і агрегатів. Головне нововведення танка - вежа. У "Арматі" екіпаж управляє зброєю дистанційно, перебуваючи в ізольованій броньованій капсулі, яка розташована в корпусі танка. Капсула дозволяє зберегти життя екіпажу, роблячи танк більш живучим на полі бою.

Відомо, що на "Арматі" стоїть новий дизельний двигун потужністю 1,5 тис. л. с. Вогневу міць танка забезпечує 125-мм гармата 2А82. Розробники заявляють, що вона перевершує всі існуючі танкові гармати в 1,2 рази. Машина оснащена комплексом активного захисту "Афганит", який в автоматичному режимі здатний знищувати протитанкові засоби.

Всі ці якості, за задумом конструкторів, повинні забезпечити новітньому російському танку перевагу над американським танком Abrams, французьким Leclerc і німецьким Leopard 2.

У 2015 році при підготовці до параду на Червоній площі, один з танків "Армата" заглох. Через кілька місяців після цієї події БМП Т-15, створена на базі платформи "Армата" загорілася під час транспортування в Нижній Тагіл.