Літак Magma маневрує за рахунок відхиляємого вектора тяги / фото: Naked Science

Безпілотний літальний апарат Magma від BAE Systems Plc став першим літаком в історії, який маневрує без допомоги закрилків.

Про це повідомляє Naked Science.

Читайте такожАмериканські ВПС збираються тестувати дрони зі штучним інтелектом

Відео дня

БПЛА використовує для контролю рухів під час польоту потоки повітря. Вони прямують через щілини на задній кромці крила на надзвукових швидкостях, що і дозволяє літаку рухатися. Magma маневрує за рахунок відхиляємого вектора тяги, а регулює рух завдяки вихлопним газам, які допомагають управлінню, відхиляючись в різні напрямки.

«Ми виготовили наше перше сопло для векторизації тяги зі склеєних шматочків пластику і перевірили його за допомогою фена майже 20 років тому. Сьогодні BAE Systems - це 3D-друк наших деталей з титану, ми відчуваємо їх на задній частині реактивного двигуна літака, розробленого і виготовленого проектною групою», - розповів старший науковий співробітник і керівник проекту Magma Білл Кроутер.

Зазначається, що технологія, розроблена BAE, може бути легша, надійніша і дешевша в експлуатації, ніж звичайні поверхні для управління. Крім того, вона може зробити літак практично непомітним на радарі, завдяки меншому числу зазорів і граней.

Як повідомляв УНІАН, вчені NASA і Массачусетського інституту технологій (MIT) розробили радикально новий тип авіаційного крила, яке складається з тисяч крихітних компонентів. Після успішних випробувань в аеродинамічній трубі, розробники стверджують, що їхній витвір значно покращить виробництво літаків у майбутньому і посилить гнучкість виробничого процесу.