Американські аналітики оцінили російський військовий парад до 9 травня / REUTERS

Парад 9 травня надає Москві можливості продемонструвати свою військову міць. Дослідники аналітичного центру Stratfor проаналізували, яку військову техніку виставили росіяни під час параду 9 травня.

Читайте такожСерпи, молоти, танки і Путін: в Москві під наглядом снайперів пройшов парад до Дня Перемоги (фото)

Як повідомляє “Голос Америки”, в квітневому звіті Stratfor зазначається, що РФ поставила собі за мету модернізувати збройні сили, але "зниження цін на нафту скоротило надходження Росії, а зменшення видатків на збройні сили припало на час, коли російські виробники зброї втрачають свою конкурентну перевагу в світі".

Відео дня

Стверджується, що російська армія нараховує майже мільйон осіб, і, попри застаріле устаткування та слабку промислову базу, все ще залишається потужною силою.

Так, найбільш сучасними в російському арсеналі є системи ПВО С-400, скандально відомі через поставки до Китаю, Індії та Туреччини. Їх наявність та розповсюдження часто викликає суперечки на міжнародному рівні.

Система протиповітряної оборони Бук перебуває на озброєнні збройних сил РФ з 1979 року. Після модернізації, системи служать проміжною ланкою між стратегічними оборонними системами та точковими системами типу "Панцирь".

Мобільна система Ярс РС-24 є покращеним варіантом Тополь-М і може нести ракети з ядерним зарядом радіусом дії біля 11000 кілометрів.

Зазначається, що у веденні війні російські ЗС зазвичай найбільше покладаються на артилерію. САУ Мста-С є основою рухомого артилерійського складу Росії, в той час, як артилерія на основі шассі Армата ще в перебуває в стадії напрацювання.

Армата та Т-14 - амбітні проекти, наголошують експерти, однак, Росія поки не може просунути ці моделі далі прототипу і почати їх виробництво. Т-14 вважають символом модернізації збройних сил Росії - башту танку було модернізовано, щоб дозволити екіпажу бути ізольованими в кабіні.

В повітрі Росія все ще підтримує значні можливості через модернізацію МіГ-24 та Су-30М. Втім, військові сили Росії поки не змогли почати виробляти значну кількість літаків п'ятого покоління.

Незважаючи на стару конструкцію, Росія продовжує виробляти і ремонтувати Ту-160 та Ту-22, зауважують аналітики.

Росія давно надає пріоритетного значення розробці бойових гелікоптерів і в 1960-х була однією з перших, хто ввів бойові можливості Мі-24, згадують аналітики. Наступник серії Мі-24 - Мі-28 є відповіддю на американські Апачі АР-64.