Військовий Сергій Волков розповів про використання дрону Vampire / скріншот

Проти російської армії ЗСУ застосовують ударний гексакоптер Vampire, який отримав прізвисько "Баба Яга" та став нічним кошмаром для окупантів.

Про цей дрон в ефірі "Еспресо" розповів військовослужбовець ЗСУ Сергій Волков. За його словами, він не знає, чому дрон отримав казкову назву.

"Зазвичай цей дрон літає вночі та гуде, і начебто мітла Баби Яги зверху невелике та страшне. Він з сучасною тепловізійною системою, то він доволі добре сканує скупчення ворога та несе велику кількість БК, яку іноді ворог може від страху, скажімо, множити на 10. Бо він нормально розносить, залежно від ситуації, велику кількість мін, або декілька протитанкових. Тому це небезпечна для них історія", - розповів Волков.

Відео дня

За його даними, "Баба Яга" успішно проходить ворожі системи радіоелектронної боротьби. У підрозділі, в якому служить Волков, багато екіпажів БПЛА, які вміло та ефективно знищують ворога.

Що відомо про "Бабу Ягу"

Так російські окупанти називають великий ударний гексакоптер Vampire (виробник - українська компанія SkyFall), який став їхнім нічним кошмаром. Назва через те, що вночі цей дрон сипле на ворога багато снарядів.

Українські військові використовують важкі дрони-бомбери, щоб у темряві знищувати техніку та арсенали противника. В день цей безпілотник не може літати, бо, коли повністю завантажений, стає дуже важким. Має малу швидкість та голосний звук двигуна. Підіймає навантаження вагою до 20 кг на висоту до 400 м та одночасно може скидати чотири снаряди.

 "Баба Яга" з’явився на фронті недавно, але вже показав багато успішних польотів. Зокрема, замінив легкі FPV-дрони, які атакують окупантів удень.

Також "Баба Яга" має перевагу в ціні, яка складає приблизно 20 тис. доларів. За свій "вік" може здійснити до 12 польотів та знищити близько 10 цілей, у тому числі до 5 одиниць військової техніки на мільйони доларів. Оператори завдають координати та дрон летить до цілі, викидає снаряд та самостійно повертається.

"Баба Яга" належить до Армії дронів. Має 6 гвинтів, 6 кріплень для боєприпасів тощо.

Швидкість – до 40 км/год із повним навантаженням, 80 км/год – без навантаження; висота польоту – 400 м; дальність польоту – 10 км; дальність зв’язку – 6 км; час польоту – 37 хвилин без навантаження та 23 хвилини з 10 кг ваги.

Зброя українського виробництва

Нагадаємо, за словами експерта, Україна має власну зброю балістичного типу, здатну досягти російського Уралу та секторально вдарити по об'єктах в тилу окупанта. Це потужні ударні сили, сформовані на базі Армії дронів. Військові України здатні дістати власними силами там, де ЗСУ не можуть застосовувати західну зброю. 

Йдеться, що армія дронів дозволяє ЗСУ створити потужні ударні сили, дрони балістичного типу дістають до Санкт-Петербурга, Москви, Уралу.

Вас також можуть зацікавити новини: