Україна отримала перші Міг-29 від Словаччини та Польщі / фото УНІАН, Олександр Синиця

Болгарія відкинула повідомлення ЗМІ про плани безоплатно передати Україні винищувачі МіГ-29. Однак у повідомленні Міноборони країни немає однозначного твердження, що Болгарія не готова їх передати. 

"Міністерство оборони не вело жодних переговорів про безоплатне надання болгарських винищувачів МіГ-29 Україні. Таке рішення призвело б до дефіциту (у Збройних силах), що суперечить Конституції Республіки Болгарія і закону "Про оборону і збройні сили Республіки Болгарія", - заявили у відомстві.

При цьому влада Болгарія підтвердила, що з кінця 2022 року проводить переговори про заміну частини озброєнь на більш сучасні.

Відео дня

"Відповідно до рішення народних зборів від кінця 2022 року, міністерство оборони послідовно проводить переговори про можливість реалізації так званих тристоронніх угод, щоб замінити частину наявних озброєнь на сумісні озброєння з країн-союзників", - йдеться в повідомленні МО.

Що передувало

Раніше ЗМІ повідомили з посиланням на злиті секретні документи Пентагону, що Болгарія нібито висловила готовність передати Україні радянські винищувачі МіГ-29 на безоплатній основі.

МіГ-29 для України - що відомо

У березні Словаччина і Польща передали Україні першу партію МіГів-29 для української армії. 

У ВПС особливих ілюзій з приводу ефективності радянської техніки не плекають, але вірять, що ці поставки можуть "відкрити дорогу" для передачі Україні сучасних F-16, які дозволять ЗСУ контролювати ситуацію в небі. 

У ВВС зазначили, що пілоти ЗСУ в даний час "витискають максимум" з флоту радянських літаків, найкращим варіантом для повітряних боїв з окупантами залишається F-16.

Вас також можуть зацікавити новини: