REUTERS

Про це повідомляє німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung з посиланням на власні джерела в Альянсі, передає Deutsche Welle.

 За інформацією видання, "інтеграційні підрозділи сил НАТО" з'являться в Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Румунії та Болгарії. Окрім того, в майбутньому такий центр може з'явитися і в Угорщині.

У кожному такому центрі будуть перебувати до 40 військовослужбовців Альянсу, при цьому половину з них становитимуть місцеві військові. Бундесвер нібито готовий виділити для участі в цій програмі 25 військовослужбовців.

Відео дня

Читайте такожВинищувачі НАТО перехопили військовий літак РФ над Балтикою

Вже цього року на створення центрів та інфраструктурні заходи НАТО планує виділити зі спільного бюджету 25 мільйонів євро. Загалом же в наступні п’ять років витрати НАТО на реалізацію плану дій з підвищення боєготовності можуть становити від 400 до 800 мільйонів євро. Щоправда, це лише 10 відсотків від необхідних коштів, тоді як решту 90 відсотків змушені будуть сплатити держави-члени з власної кишені, додає газета.

Завданням нових центрів стане підготовка навчань сил швидкого реагування НАТО, а в разі надзвичайних ситуацій вони візьмуть на себе роль пунктів управління та зв'язку. Створення спеціальних центрів у країнах Східної Європи є частиною концепції НАТО, яку планують затвердити на зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу в четвер, 5 лютого.