Літак Boeing 737 MAX 8 / REUTERS

Пілоти Boeing 737 MAX авіакомпанії Lion Air, що зазнав катастрофи у жовтні 2018 року в Індонезії, прямо під час падіння літака намагалися по технічному керівництву знайти причини, чому ніс повітряного судна опускається, але не встигли.

Читайте такожЕксперти підтвердили схожість двох авіакатастроф Boeing 737 в Ефіопії та Індонезії

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на джерела, обізнані з ходом розшифровки даних з мовного самописця літака.

Відео дня

При цьому пілоти, судячи з даних самописця, до кінця вважали, що проблема тільки з набором швидкості і висоти, про що вони говорили, а не в тому, що система автоматичного балансування направляє ніс судна вниз, відчуваючи звалювання, якого насправді не було. За хвилину до зникнення з радарів літака командир екіпажу передав управління другому пілоту, а сам почав шукати можливе рішення проблеми в технічному довіднику Boeing 737 MAX, в якому містяться контрольні списки непередбачених ситуацій. Другий пілот не зміг нічого зробити з падаючим літаком, а командир корабля не встиг знайти опис подібної ситуації в довіднику.

Як прокоментувало Reuters цю ситуацію одне з джерел, «це все одно що проходити тест, в якому 100 питань, але до кінця відведеного часу ти встигаєш відповісти лише на 75». «Ти панікуєш. Це ситуація, коли не вистачило часу», - зазначив співрозмовник агентства.

За словами іншого джерела, пілоти "схоже, не знали, що ніс рухається вниз. Вони думали тільки про швидкість і висоту польоту. Це було єдине, про що вони говорили".

Всі три джерела сказали, що капітан індійського походження мовчав в кінці, в той час як перший індонезійський офіцер сказав: «Аллаху Акбар».

У Boeing Co відмовилися від коментарів, пославшись на те, що є технічний довідник Boeing 737 MAX, щоб впоратися з ситуацією.

Між тим, згідно зі звітом за листопад 2018 року, інший екіпаж у тому ж літаку напередодні ввечері зіткнувся з тією ж проблемою, але вирішив її. При тому вони не передали всю інформацію про проблеми, з якими зіткнулися, іншій команді, йдеться в повідомленні.