Ілюстрація / REUTERS

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає небезпечними заяви президента Франції Еммануеля Макрона про "смерть мозку" НАТО.

Читайте такожМеркель і Столтенберг відповіли Макрону на слова про "смерть мозку" НАТО

Про це він сказав в інтерв’ю Financial Times, передає "Європейська правда". Моравецький назвав НАТО "найважливішим альянсом у світі, коли справа доходить до збереження свободи і миру", і сказав, що сумніви у тому, чи можуть держави-члени розраховувати один на одного в питаннях оборони, небезпечні.

Відео дня

"Я думаю, що сумніви президента Макрона (щодо колективної оборони НАТО) можуть спонукати інших союзників задуматися, що, можливо, саме у Франції є питання щодо її дотримання. Я сподіваюся, що ми все ще можемо розраховувати на те, що Франція виконує свої зобов'язання", - сказав польський прем'єр.

На думку Моравецького, проблеми НАТО випливають не з амбівалентності позиції президента США Дональда Трампа, але з відсутності прихильності з боку деяких європейських членів, більшість з яких - на відміну від Польщі - як і раніше, не виконує мету Альянсу, якою є витрати на оборону принаймні 2% від ВВП.

Минулого тижня активізувалася дискусія серед союзників Альянсу після заяви президента Франції Макрона про "смерть мозку" НАТО. В інтерв’ю журналу The Economist Макрон поскаржився на відсутність координації в ухваленні стратегічних рішень між Сполученими Штатами і їхніми союзниками по НАТО. 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не поділяє думку Макрона про ситуацію в Альянсі.