Наслідки бомбардування Алеппо / REUTERS

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Він з гіркотою зазначив, що бійня в Сирії залишається «зяючої раною на совісті людства», а Алеппо став «синонімом пекла».

Він нагадав, що в ході розпочатої евакуації місто змогли залишити тисячі людей, включаючи понад 190 хворих і поранених. Їх доставили в лікарні в Ідлібі, в околицях західного Алеппо і перевезли в Туреччину.

Відео дня

Читайте такожЕвакуація з Алеппо припинена: в місці відправлення автобусів прогриміли вибухи – Reuters

Однак через відновлення вогню сирійськими військовими операцію довелося припинити. За словами Генерального секретаря, ООН веде переговори з тим, щоб продовжити порятунок людей.

REUTERS

Пан Гі Мун попередив, що, спалахнувши раз, насильство не припиниться саме по собі. Приклади тому – майже шестирічна війна в Сирії, тривалі конфлікти в Центральноафриканській Республіці та Ємені, розгул насильства в Південному Судані, яке може вилитися в геноцид.

Читайте такожМісія "стерти з лиця Землі": Асад назвав знищення своєю армією і "орлами" Путіна Алеппо поділом історії

«Багато хто вважає, що всі ці проблеми можна вирішити військовим шляхом. Але я не раз говорив про те, що це неможливо: довгострокове рішення може бути тільки політичним і носити інклюзивний характер. Мені дуже шкода, що я залишаю в спадок своєму наступникові і державам-членам ООН так багато невирішених проблем. Але в підсумку вирішити їх можна, тільки виявивши солідарність, співчуття і політичну волю», – зазначив глава ООН.

За словами голови ООН, вузькі особисті чи національні інтереси обертаються загибеллю сотень тисяч людей. Пан Гі Мун з жалем зазначив, що держави-члени ООН відступають від прийнятого колись зобов'язання захищати цивільне населення від найбільш тяжких злочинів, коли їх уряди не в змозі або не бажають це зробити.

Читайте такожУ мережі з'явилося відео спустошених війною районів східного Алеппо

«Ми, безперечно, поважаємо суверенітет будь-якої держави: будь-яка країна - велика чи маленька – володіє суверенітетом, підкреслив Генеральний секретар. - Але коли мова йде про ситуації, де лідери не здатні або не хочуть захистити власний народ, міжнародне співтовариство повинне мати можливість втрутитися, ... як це сталося під час кризи в Лівії».

Пан Гі Мун висловив сподівання, що держави зуміють втілити в життя прийняті на себе зобов'язання щодо захисту мирних громадян.