Британська компанія продавала РФ мікрочіпи для танків після її вторгнення в Україну - ЗМІ

Британську компанію Future Technology Devices International (FTDI) звинуватили в "ганебній" поведінці через продаж мікрочіпів Росії після того, як та вторглася в Україну.

Про це пише The Times. За даними видання, мікрочіпи були знайдені щонайменше в одному російському танку, що перебуває на території України.

Зазначається, що режим санкцій, спрямований на те, щоб зупинити Росію в отриманні ключових технологій, був висміяний як "повністю непридатний для цілей" одним із британських длепутатів, оскільки продажі відбуваються згідно з законодавством, попри те, що поставки призначені для військових цілей.

Відео дня

Автори матеріалу уточнюють, що FTDI, компанія з Глазго, яка постачала чіпи, спеціалізується на технології, що підключає старі електронні пристрої до сучасних комп’ютерів. При цьому компанія припинила поставки своєму російському дистриб’ютору після того, як її банк HSBC відмовився обробляти платежі за експорт.

Видання висловлює занепокоєння, що інші компанії продовжують постачати західні технології, які потрібні Росії для деяких із її більш досконалих видів зброї.

Алісія Кернс, голова комітету із закордонних справ Палати громад, заявила, що "ганебно та дуже загрозливо", що британська компанія постачає Росії необхідні компоненти для її військових потреб, і закликала до подальшого контролю.

Згідно з законодавством, запровадженим після наказу президента РФ Путіна про вторгнення в Україну, британським компаніям заборонено експортувати певні види мікрочіпів до Росії.

Товари, які експортує FTDI, не порушують санкції Великої Британії, але вони входять до списку, складеного Європейською комісією товарів подвійного призначення та передових технологій, які використовуються в російських військових системах або критично важливі для їхнього розвитку.

"Наш режим санкцій абсолютно непридатний, якщо уряд не може навіть заблокувати експорт товарів, які дозволяють росіянам вести ту саму війну, проти якої ми виступаємо", - зазначила голова загальнопартійної парламентської групи по боротьбі з корупцією Маргарет Ходж.

Нагадаємо, у вересні Брюссель попередив європейські компанії і уряди, що може заборонити продаж деяких компонентів у країни, звідки Іран і Росія отримують комплектуючі для безпілотників та іншої зброї, що завдає ударів по Україні.

Вас також можуть зацікавити новини:

"Недружні дії": чи зупинить Казахстан "сірі схеми" для обходу санкцій Росією

З Туреччини до Росії їде обладнання для виробництва боєприпасів, - Bloomberg

США введуть санкції проти п'яти турецьких компаній за допомогу Росії