В Нігері протестували з російськими прапорами / скриншот

30 липня посольством Франції в Ніамеї, столиці Нігеру, де напередодні стався державний переворот, пройшла акція на підтримку військової хунти, що захопила владу в країні.

Протестувальники виступали проти Франції та її союзників і "імперіалізму". При цьому деякі з них розмахували прапорами Росії та Нігеру. Наприкінці акції з будівлі диппредставництва було зірвано табличку з його назвою, а прапори були замінені прапорами Росії та Нігеру.

Як пише Sky News, ця ситуація показує, наскільки відгукуються в африканських країнах спроби імперіалістичної Росії, яка веде загарбницьку війну проти України, показати себе як антиколоніального борця. І це навіть попри те, що у самій Африці Росія – руками ПВК "Вагнер" – займається видобутком корисних копалин, масовими звірствами та підтримкою політично несприятливих режимів.

Відео дня

"Війна Росії проти України – відверто імперіалістична витівка, однак Путін намагається продати її африканським лідерам, які загалом зберігали нейтралітет щодо вторгнення. … Ці прапори в Ніамеї свідчать про те, наскільки успішно "Вагнеру" вдалося створити враження про Росію – і про наміри Кремля щодо Африки – яке дуже далеко від істини", – зазначає видання.

Журналісти акцентують, що наразі немає прямих доказів того, що "Вагнер" доклав руку до державного перевороту в Нігері, але коментарі главаря ПВК Євгена Пригожина щодо перевороту виглядають нарочито неоднозначними. Він, зокрема, наголошував в поширеному в Telegram повідомленні, що "тисячі бойовиків "Вагнера" здатні навести порядок, знищити терористів і не дозволити їм завдати шкоди місцевому населенню" Нігеру.

"Якщо "Вагнер" таки надасть свої послуги військовим змовникам з Нігеру, Кремль матиме прикриття і зможе дистанціюватися від угруповання", – йдеться в матеріалі. 

Військовий переворот в Нігері – що відомо 

26 липня військові-заколотники в Нігері, колишній французькій колонії, що була однією з найбільш дружніх до заходу країн, оголосили про відсторонення від влади президента та уряду країни. Лідер заколотників оголосив себе новим керівником країни.

Регіональний союз країн Західної Африки ECOWAS пригрозив очільникам військового перевороту в Нігері застосуванням сили.

Росія публічно засудила переворот, однак аналітики припускали, що переворот створить можливість для агресора поширити свій вплив у Нігері та регіоні загалом.

Вас також можуть зацікавити новини: