Новий проект з фінансування уряду США не передбачає фінансування Ураїни чи Ізраїлю / фото president.gov.ua

Спікер Палати представників США Майк Джонсон оприлюднив план республіканців щодо фінансування уряду, спрямований на запобігання можливому припиненню роботи, пише Reuters.

Зазначається, що, на відміну від звичайних постійних резолюцій, або "CR", які фінансують федеральні агентства протягом певного періоду, захід, оголошений Джонсоном, фінансуватиме деякі частини уряду до 19 січня, а інші – до 2 лютого.

Водночас запропонований проект не містить жодного додаткового фінансування, такого як допомога Ізраїлю чи Україні.

Відео дня

Зазначається однак, що цей проект наштовхнувся на опозицію з боку законодавців від обох партій у Конгресі.

Оновлено 8.50. Зокрема, у Сенаті, який контролюється демократичною більшістю, різко розкритикували ініціативу консервативного крила республіканців та заявили, що ця резолюція не буде прийнята верхньою палатою.

А прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що ця пропозиція є "лише рецептом для більшого хаосу та нових шатдаунів" та сказала, що "республіканці в Палаті представників витрачають дорогоцінний час на несерйозну пропозицію".

Вона зазначила, що такі дії республіканців ставлять під загрозу національну безпеку та внутрішні пріоритети, що зокрема призведе до припинення фінансування військовослужбовців.

"Республіканці Палати представників повинні припинити витрачати час на власні політичні розбіжності, виконувати свою роботу та працювати у двопартійному режимі, щоб запобігти шатдауну", - наголосила прес-секретар Білого дому.

Шатдаун у США

Як писав УНІАН, "шатдаун" – це тимчасове припинення роботи більшості державних установ США в умовах, коли розпочався новий фінансовий рік, а бюджет ще не був ухвалений. 

Палата представників і Сенат мають узгодити механізм фінансування, який президент Джо Байден має підписати до 17 листопада, аби уникнути припинення роботи уряду.

1 жовтня США змогли уникнути шатдауну, коли Конгрес ухвалив тимчасовий бюджет на 45 днів. Для України це стало проблемою через те, що заради ухвалення тимчасового бюджету з нього прибрали витрати на підтримку України.

11 листопада агентство Moody’s знизило прогноз по кредитному рейтингу США зі "стабільного" до "негативного", вказавши на великий бюджетний дефіцит, зниження доступності боргу і "вкорінену політичну поляризацію". 

Вас також можуть зацікавити новини: