Петро Черник припустив, яку зброю Путін випрошуватиме в Кім Чен Ина / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот

Російський диктатор Володимир Путін планує здійснити візит до Північної Кореї, де зустрінеться із її лідером Кім Чен Ином. З огляду на те, що КНДР постачає Москві ракети для війни проти України, очільник Кремля, ймовірно, випрошуватиме нову зброю. 

Військовий експерт Петро Черник в ефірі "24 каналу" припустив, що говоритимуть, зокрема про ракети. Він зауважив, що КНДР змогла зберегти виробничі ланцюжки балістичної ракети Р-17 (Scud – за класифікацією НАТО). 

"Доволі серйозна ракета, яка може мати важку бойову частину до пів тонни", – пояснив Черник.

Відео дня

Р-17 може бити на відстань у 300 – 400 кілометрів. Експерт зауважив, що на початку 90-х Ірак намагався вести такими ракетами вогонь по Ізраїлю. З огляду на те, що власного штатного ракетного озброєння, особливо "Іскандерів", росіянам не вистачає, диктатори обговорюватимуть саме цю тему. 

"Однак факт того, що в Росії уже немає таких ракет і виробничих потужностей є ознакою стратегічної слабкості Москви. Щоправда, тут є і не зовсім хороша новина для нас, адже московити не збираються здаватись", – констатував Черник.

За словами експерта, снарядні заводи Північної Кореї завжди працювали повноцінно, а її ВПК "виріс" із радянського. Йдеться, зокрема, про боєприпаси калібру 122 та 152 мм, а також РСЗВ "Град".

"Однак це не така масштабована допомога, яка б по-справжньому змогла допомогти росіянам щось переламати. Цифри говорять самі за себе. Влітку 2022 року окупанти виставляли на добу вогневі вали у межи від 45 до 80 тисяч. Зараз від 20 до 30 тисяч, за рідкісним випадком до 40 тисяч. Тобто удвічі – втричі вогневі вали противника впали", – додав Черник.

Проте Росія все ще залишається найбільшим виробником снарядів у світі – вона виготовляє 125-130 тисяч боєприпасів на місяць.

"Тому поки є запас старих стволів і такий темп виробництва, Росія ще має певну міцність", – резюмував експерт. 

Співпраця КНДР і Росії: це варто знати

Останнім часом зʼявляється все більше підтверждень тому, що Північна Корея постачає Росії озброєння для її війни проти України. Зокрема, окупанти вже гатили по українських містах північнокорейськими ракетами KN-23.

І якщо раніше про співпрацю КНДР із РФ говорили у Сполучених Штатах, дедалі активніше про це кажуть і у Південній Кореї. Там наголошували, що постачаючи ракети Москві, Пхеньян використовує Україну в якості полігону для випробувань озброєння, яке здатне нести ядерний заряд. 

Вас також можуть зацікавити новини: