Михайло Шейтельман: після збиття "Кинджала" Заходу нема чого боятися ядерного шантажу РФ / скріншот

Політтехнолог Михайло Шейтельман: Після збиття "Кинджала" Путін зрозумів, що навіть не в змозі відповісти на удар по Кремлю

13:33, 14.05.2023
24 хв. Інтерв'ю

Політтехнолог Михайло Шейтельман в інтерв'ю УНІАН розповів, під яким гаслом Путін провів парад 9 травня в Москві, які амбіції штовхають Пригожина критикувати владу і як він сформував національну ідею Росії, хто і що хотів показати ударом по Кремлю і яке подвійне горе сталося в Путіна.

Гасло Путіна для параду 9 травня: "Я ще не програв"

Не можемо з вами не обговорити парад на Червоній площі. Навіть британська розвідка висміяла його: "музейна техніка, перелякані президенти", яких використовували як живий щит. Є версія, висловлена Романом Світаном, що Китай посприяв тому, щоб ці президенти були на параді. Як ви вважаєте, у Кремлі розуміють, що це - провал?

Ні звичайно. І це не зовсім невдача, я скажу так. Британська розвідка нас звісно радує, але це, напевно, єдиний випадок, коли я категорично не згоден з нею. Вони написали, що було так мало техніки, тому, що Путін мовляв не хотів показувати росіянам, що в них є техніка, коли на фронті її не вистачає... Як британська розвідка розвідала, що там думав Путін? Це схоже на якусь конспірологію, неправильну для британської розвідки.

Хоча відповідь проста - немає у нього техніки. Що було - то й показав. Якби в цього параду була назва або гасло, яке придумав би Путін, він би назвав це так: "Я ще не програв".

Мета й меседж цього параду - показати, що Путін і Росія ще не спеклися. Що в нього є козаки, є нахімовці та суворовці (а це військові, яким по 14 років, але Путін їх кине в бій без сумніву), є ще міжконтинентальні балістичні ракети. А ще - шість президентів і Пашинян. Він оточив себе на параді великими жирними президентами, щоб не змогли в нього влучити.

Ось це, я думаю, Путін, хотів передати, що "я ще не програв". І звичайно, він сам переконаний, що не програв.

А якщо говорити про російську еліту, то під час параду я, нарешті, вичленував, як вона ділитися, - на дві нерівні частини.

Перша частина - це 10 осіб, які вештаються весь час разом, із заходу на захід. Були на Раді Безпеки, коли оголошували війну, на заходах з анексії, на посланні Федеральним зборам разом сиділи, і ось на параді знову. У цій десятці - голова МЗС Сергій Лавров, власне Путін, секретар Ради нацбезпеки Микола Патрушев, Дмитро Медведєв, глава Держдуми В'ячеслав Володін, глава Ради федерації Валентина Матвієнко, мер Москви Сергій Собянін, прем'єр Михайло Мішустін, глава РПЦ Кирило Гундяєв, і когось я упустив, але це не важливо. Ось вони і є та сама банда Путіна.

І є ось ця банда, а є "усі інші". Між ними - величезна межа. Зауважте, ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина з ними не садять, навіть директора "Першого каналу" Костянтина Ернста з ними не садять, хоча він за рівнем був присутній на всіх цих заходах, але в цю десятку не допущений.

Чи будуть у Росії якісь зміни, залежить від "усіх інших", - чи захочуть вони знести цю "десятку".

І якщо на самому параді вся "десятка" сиділа й дивилася на козаків, нахімовців, шістьох президентів і Пашиняна, мовляв "у нас все нормально". То всі інші побачили, що нічого немає. Зброї немає, а є одні козаки й нахімовці, шість президентів і Пашинян.

У Путіна залишилися тільки шість президентів і Пашинян / скріншот

Чому в Москву приїхали шість президентів і Пашинян

Хотілося б уточнити по цим президентам. Адже анонсувався тільки один нещасний президент, а раптом спливли інші. Чому всі вони раптом вирішили приїхати, і як світ має реагувати на цей візит?

Президент Киргизстану Садір Жапаров, який анонсувався, не від хорошого життя збирався їхати в Кремль, йому потрібно народ свій годувати. А годуються киргизи на тому, що заробляють гроші в Росії. 40% ВВП – це пересилання грошей з РФ.

А ось інші ... Я не беру в рахунок Олександра Лукашенка - йому подзвонили, і він приїхав; а Нікол Пашинян взагалі не президент і він не враховується в будь-якому випадку. Але раптом 8 травня одночасно чотири президенти Центральної Азії погодилися приїхати. Це при тому, що за тиждень до цього Пєсков казав, що нікого не запрошували. Тобто їх прямо напередодні обдзвонили, і вони всі вирішили приїхати.

Це дуже різні люди, з дуже різними відносинами з РФ. У президента Казахстану Токаєва ми знаємо які відносини, Узбекистан - регіональна наддержава, у якої зараз армія, думаю, сильніша, ніж у Росії. Туркменістан взагалі весь час перебуває в ізоляції і намагається в таких речах не брати участь. До речі, Туркменістан єдина в світі країна, офіційно визнана ООН нейтральною, тому йому пертися на такий захід дивно.

І всіх цих різних людей змогли за один день умовити. Я чесно не зрозумів, як. Але так, версія про Китай - надійна. Про те, що Путін попросив Китай, а той вже звернувся до цих президентів.

Але Пекін не безкоштовно їх надіслав, і не для того, щоб вони просто прикривали собою "тушку" Путіна.

Я думаю, що він надіслав їх як учасників переговорів. Так як Китай сам зараз грає роль такого собі парламентера, намагається формувати порядок примирення, укладення перемир'я, миру, складання мирного договору. І мені здається реалістичним послати туди цих п'ятьох президентів, які донесуть меседжі від Сі Цзіньпіна, зададуть питання Путіну і промацають ґрунт. Вони їдуть потім в Китай усі п'ятеро, і там розкажуть, що Путін думає.

Адже за два місяці після зустрічі Путіна і Сі дуже багато води витекло. Це і поширення ядерної зброї, яке Путін задумав, і переговори з ЄС, і переговори Сі з Зеленським. А тепер лідеру Китаю потрібно дізнатися відповіді на якісь питання від Путіна.

Лукашенка отруїли?

До речі, з приводу Лукашенка, який теж приїхав, хоча він зазвичай у себе на параді. Це його страх або спроба всидіти на двох стільцях? Він швидко звідти зник, чи дійсно йому стало погано, або може він не хотів знаходиться поруч з Путіним довго?

Ні, на його жаль, у нього дійсно безвихідна ситуація. Він під час минулого візиту до Москви пожартував: "Ну а що я міг зробити, ви покликали, я приїхав". Але це не жарт.

У нього країна повністю економічно залежить від РФ. Причому не тим способом, як Киргизстан. Там - народна залежність, кожен конкретний киргиз залежить від того, що відбувається в Росії. У Білорусі не так, кожен білорус не залежить від Росії. А держава, саме лукашенківський режим, залежить. У нього немає вибору.

А те, що він там захворів... Я б не став будувати тут будь-яких теорій, що його там хтось отруїти намагався... Я в це не вірю. Думаю, що просто реально людина хворіє. Він виглядав жахливо хворим, гірше, ніж будь-коли в житті. Було видно, що людині дуже погано чомусь. Виявилося, що він дійсно чимось хворий.

Лукашенківський режим повністю економічно залежить від РФ / скріншот

Тому він навіть не виступив з промовою у себе в Білорусі, просто захворів?

Ну, він не зміг покласти квіти до Могили Невідомого солдата. Там коли вони підійшли вже, всі ці шість президентів і Пашинян, вони всі нахилилися, а він не зміг нахилитися квіти покладати. На кадрах видно, що він лишається стояти і типу "кидає" їх. Погано людині, видно. Мало що з ним сталося.

Ви ж помітили, що останнім часом з Білорусі до нас, грубо кажучи, нічого не летить. І навіть Міг-31, цей носій "Кинджалів", який злітав і кошмарив тривогами, його теж немає на території Білорусі. Як думаєте, з чим це пов'язано?

Уже майже рік, десь з минулого літа, здається, нічого не летить з боку Білорусі. Усі ці обстріли, коли намагалися загасити нашу енергосистему, вони були не з Білорусі.

І тут відповідь у мене є з імовірністю, напевно, відсотків 90. Є сепаратна угода, домовленість між Лукашенком і нашою владою, що звідти не можна стріляти. І у цієї домовленості є гаранти - Євросоюз.

Якщо ви помітили, уже багато місяців проти Білорусі не вводяться нові санкції. Більш того, їм хоч і не зняли санкцій, але допустили якісь поблажки всередині санкцій, на кшталт доставки добрив через балтійські порти, і так далі. І ось найяскравіший, наочний приклад - збірна Білорусі грає у відбіркових матчах чемпіонату Європи з футболу. Так, на нейтральних полях, але грає.

Усе це - сепаратна угода, досягнута Лукашенком. А далі він її відстоює якось перед Путіним. Власне, цієї сепаратної угоди домігся колишній глава МЗС Володимир Макей, за що й був, в результаті, убитий росіянами. І ця угода якось працює.

Лукашенко кидається так між двох стільців, що й зі здоров'ям вже не дуже добре, це нерви, а він то не молодий…

Слово кидається я б тут не сказав. Так, він розривається між цими стільцями, я згоден. Але кидається людина, яка не може визначитися. А він не кидається, він точно визначився ще тисячу років тому, що він буде сидіти на всіх стільцях одночасно та їсти три обіди – і європейський, і український, і російський. І він не сумнівається в цій своїй лінії. Просто її дійсно дуже важко витримувати в такому віці.

"Фанерний" президент Путін

Повернімося до окупантів. На фронті у Росії ситуація приблизно така ж, як і на параді. Можна сказати, загострюється нове фіаско російської армії. Ми знаємо зараз у Бахмуті наші ЗСУ мають певний успіх. Орки тікають з передової, 72-а бригада, про яку говорив Пригожин, побігла і звільнила багато місця в Бахмуті. Як думаєте, що Путін робитиме далі, як пояснюватиме здачу Бахмута, чи залишилися в нього ще якісь козирі? Або як із Херсоном, робитиме вигляд, що цього взагалі не було?

За все, що станеться або не відбудеться на фронті, можна окремо довго розмовляти. А ось як це буде пояснювати Путін – та ніяк.

Він ніколи не говорив слово Бахмут, не вимовляв слово Артемівськ, ні в одній промові. Увесь цей час його армія воює в Бахмуті, уже 9 місяців. І за весь цей час він жодного разу не згадав його. Це місце, де загинули, згідно з американськими даними, за останні п'ять місяців 20 тисяч росіян, помножимо на два, тобто 40 тисяч. Це як мінімум. А Путін взагалі про нього не згадав.

Слухайте, у нього по Кремлю прилітають безпілотники, прямо в "центр прийняття рішень". У той самий купол, де прийнято рішення про війну, прилітають два наших безпілотника. І він же мовчить.

Росією 23 роки править фанерний президент Путін / фото ua.depositphotos.com

Ви думаєте це наші, це вони не самі в себе вистрілили?

Ну звичайно наші. Це вони намагаються зобразити, що самі, щоб не ганьбитися. Звичайно, це ми.

Але Путін про це мовчить. Він мовчить про те, що ми бомбимо Крим стільки часу вже. Одного разу лише згадав, що, виявляється, міст підірвали. При всіх їхніх відступах на фронті він звичайно теж мовчить.

Не дарма Стрєлков називає Сергія Шойгу фанерним маршалом. І тільки зараз починають деякі здогадуватися, що є фанерний президент Путін. І сталося з ним не за час війни. Це 23 роки фанерного президента.

Він же ніколи нічого не оголошував, ні за що не брав на себе відповідальність. У нього тонув підводний човен - він їхав у відпустку в Сочі і взагалі зникав з радарів. Він завжди тільки фіксує. Тобто перемогли, взяли випадково Крим - виходить і каже мовляв "які ми молодці, захопили Крим". Але ви знайдіть, де він говорив, що "ми коли-небудь візьмемо Крим і приєднаємо, це наша земля". А такого немає. Поки цього не сталося, він жодного разу нічого не оголошував.

Пригожин сформував національну ідею Росії і готує держпереворот

Ось ми підійшли вже до промови Пригожина. Чи не багато він собі дозволяє? Називати міноборони міністерством інтриг, говорити, що буде народ з вилами на вас іти і так далі. Це був дійсно крик відчаю, або щось він все-таки намагається цим домогтися? Ну не боєприпаси ж він просить.

Саме так, щось він все-таки намагається цим домогтися. Він намагається стати вустами всієї російської еліти, окрім тієї "гарячої десятки". І після цієї промови 27-хвилинної є шанси, що в нього це вийде. Він, мені здається, знайшов слова, щоб достукатися до сердець цієї самої еліти.

Адже він там крамоли наговорив дуже багато. Наприклад, сказав своїм бійцям такі фрази "наш ворог сьогодні - не ЗСУ, а російський бюрократ". А ще така фраза: "не ЗСУ у нас головний ворог, а ці гаденята". Але якщо людина стоїть, а у нього солдати, 10 тисяч як мінімум, зі зброєю, танками, снарядами. І він каже, що "наш ворог – не ЗСУ", то логічно, раз ворог не там, слід розвернутися і йти в інший бік, туди, де ворог. Він знає та прекрасно розуміє, що й навіщо він говорить.

І підводить він підсумок усім цим заявам про генералів, бюрократів і все інше, головним гаслом сьогоднішнього моменту.

Пам'ятайте, за час війни багатьох цікавило, які шанси на повстання населення, переворот або змову в Росії. Спочатку сподівалися на російський народ, що він повстане проти війни, але не повстав. Потім сподівалися на олігархів, бо у них забирають гроші. Не зацікавилися вони тим, що їх "грабують", стали "терпилами" абсолютними. Потім сподівалися, що ФСБшники повстануть, адже країна в небезпеці, вони ж повинні захищати державу. Не пішли, по барабану їм держава.

І ось приходить Пригожин і придумує гасло, під яким всі, крім тієї десятки, готові підписатися. А гасло просте: "Дідусь - му*ак".

Це гасло відгукується в серцях, у першу чергу серед еліти. Під цим гаслом легко підписуватися, тому що там не написано, чий дідусь, який дідусь, але кожен буде розуміти. А головне, що вже майже всі згодні. Тому, що закінчуються гроші та зброя, програються території на фронті. Зате в нас шість президентів і Пашинян, але більше нічого не залишилося…

І тому це те гасло, за яким люди, тобто еліти, готові піти. Змова еліт - це об'єднуюча ідея. Російська опозиція довго збиралася, шукала об'єднуючу національну ідею. А національна ідея сформована просто Пригожиним: "Дідусь – му*ак". І до речі, російська ліберальна опозиція теж під цим підпишеться.

І це - страшний удар по Путіну.

Пригожин - єдина людина в РФ, яка успішно здійснювала держперевороти / скріншот

Михайло, а що сталося з Пригожиним? Він же особистий кухар Путіна, що відбулося? Ну не через боєприпаси ж…

Ні, не боєприпаси. Це накопичена історія. Він поступово промацував ґрунт, розумів, наскільки він "крутий", і наскільки все інше – фанерне, не справжнє. Звичайно його ще можуть обламати, вбити, усіляке може статися. Але кожен раз, роблячи наступний крок, він бачив, що його ніхто не чіпає.

А Пригожин - це єдина, за великим рахунком, людина в Росії, котра успішно здійснювала державні перевороти. У нього одного такий досвід. Він зробив держпереворот в Буркіна-Фасо, і це було в одне лице, - тільки "Вагнер". Він, частково, у співпраці з іншими людьми, здійснив державний переворот у Судані, в Малі. У нього є досвід захоплення влади в окремо взятій країні.

А хто здатний зробити держпереворот в Росії? Ну, напевно той, хто вже здійснював держперевороти.

Він просто хоче домогтися влади, або йому дійсно наступили на якийсь "хворий мозоль" і він вже просто за своє життя переживає?

Давайте подивимося на нього, як на професіонала, а не тільки як на бандита, хоча в бандитизмі він теж професіонал. Пригожин має амбіції, хоче зростання. Він зробив три військові перевороти, і йому хочеться більше.

Малі - 20 млн населення. У Буркіна-Фасо теж 22 млн осіб, повторюється виходить. А амбіції в нього є: якщо ти захопив країну в 20 млн, то логічно, що вже хочеться захопити країну в 140 млн, ти ж професіонал в кінці кінців.

Він це вміє. Він не вміє потім керувати країною, це не його. А ось коли людина вміє це, йому хочеться, у нього амбіції особисті... А куди йому ще прагнути, до чого, грошей у нього вистачає... Пригожин - він же такий, амбітно-прагнучий завжди, не ледачий. Подивіться, як носиться та бігає.

Тобто це було не спочатку, а протягом війни? Всі ці невдачі на фронті... Виходить до нього це поступово прийшло, або він такий інтригант, що думав від початку про це?

Ні, не спочатку, звичайно, а поступово. Пригожин вирішив поїхати в Україну, щоб збільшити свою славу і вплив, а побачив раптом, що він – "найкрутіший", з кожним днем розумів це все більше і більше.

А чому так? Коли російська армія, 200 тисяч осіб, вторглася в Україну, вона з нальоту - з повороту щось захопила. А потім російській армії треба було штурмувати. Однак вона не змогла штурмом взяти нічого. І тоді покликали "Вагнер", і він штурмом узяв Попасну, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Соледар.

Вся російська армія, зі своєю авіацією, флотом, ще живим крейсером "Москва", з усіма цими чеченськими підрозділами, вони змогли штурмом взяти тільки одне місто – Маріуполь, що стоїть прямо на кордоні. А далі - тільки ПВК "Вагнер".

І ось це побачив Пригожин, і подумав, мовляв якщо він зміг ось це все, а російська армія - ні, тоді чому в них є все, а в нього нічого? Чому, думає Пригожин, він у них просить снаряди, а не навпаки. Чому він закрив увесь африканський напрямок, а своїм впливом там хизуються вони.

І в той же час вони втратили вплив у всьому іншому світі... Навіть поки Лавров нюхав кокаїн на Шрі-Ланці, Пригожин із автоматом і бронежилетом ходив по Судану і завойовував його для Росії. Ось різниця, вони всі - ледарі, нероби і наркомани, а він, так, бандит, але він працює, як божевільний.

Шейтельман: Минулого року в Росії був тільки один переможець - це Пригожин / скріншот

Він і позиціонує себе як єдина людина, яка воює, а ви там всі на паради ходите…

Так, він не тільки воювати встигає. Він встигає і воювати на самоокупності, заробляючи гроші в Африці, і бути величезним піар-проектом - усі ці телеграм-канали, нескінченні відео…

І в якийсь момент Пригожин вирішує, "а чому, власне, я повинен терпіти ось цих всіх, якщо я – крутіший за них". І зараз він розробляє якийсь спосіб все це взяти собі. Я не знаю, чи збирається він бути особисто президентом, може йому це не треба сто років, може кого-небудь поставить там…

Ось минулого року в Росії був тільки один переможець – це Пригожин. Там більше ніхто нічого не виграв: олігархи втратили гроші, можновладці втратили значну частину влади і впливу, усі все втратили. А Пригожин тільки виграв, - і іміджево, і фінансово.

Пригожин осінь пройшов блискуче, набрав божевільну впізнаваність і рейтинг... А далі мені здавалося, що він якось забалакався. Розкидався різними тезами, мабуть щось вивчав. І ось він зібрав на 9 травня все це в одну велику тезу. І зараз мало не здасться, якщо його не зможуть зупинити. А він же може вже знайшов когось вже в союзники в Москві.

Куди зникли Кадиров і Медведєв

Цікава версія звичайно. Не можу ще не запитати, Кадиров і Медведєв зникли з поля зору. Чи то Медведєв пити кинув, а Кадиров остаточно захворів... Куди вони поділися, як думаєте?

Ну тут я мало чого можу сказати. Кадиров, до речі, я бачив його останній виступ, він краще виглядав, ніж раніше, мабуть лікується десь. Тому що те, що ми спостерігали місяці два тому – це було жахливе видовище, було незрозуміло що з ним. А зараз він виглядає цілком собі. Тому я дійсно думаю, що він зник через проблеми зі здоров'ям, йому не до цього.

У Кадирова були проблеми зі здоров'ям, він лікувався / скріншот

А Медведєв не зник, він весь час щось повідомляє. Але в нього абсолютно несподівано змінилася риторика.

Де його атомні погрози? Ми вдарили по Кремлю, а він у відповідь не погрожує атомним вибухом? Це ж його парафія. Усі вже погрожували, кому не лінь, а він - ні. Сказав, що треба вбити Зеленського, а про атомну бомбу - ні слова. Це як Паніковський: "ваша професія гусак, яка курка!", так і тут: "ваша професія - атомні бомби, який Зеленський". Щось у Медведєва збився приціл.

Але чесно, рано робити висновки. Це як із Пригожиним, я зробив висновок, коли розкрився задум. Давайте за Медведєвим поспостерігаємо, може з'ясується, що теж якісь справи особисті.

Полювання на пропагандистів або бандитські розбірки

До речі, з приводу пропагандистів, які в них зараз настрої? Як будуть далі виправдовувати це все і регагувати?

Ми даремно за них переживаємо, що вони всі зможуть виправдати і розповісти інші історії. Це класика, міняти розфарбування, у Орвелла описано дуже чітко.

У населення, в поганому сенсі цього слова, у цих 100 мільйонів путіністів, пам'ять дуже коротка. Вони не пам'ятають, що їм вчора говорили. І це не в Росії справа. Люди, які занурені в один канал телевізора, особливо коли інших немає…

В Україні так не вийде, тут різні думки на різних каналах. А в РФ люди занурені й усім їм розкажуть нове і не буде проблем.

Складається думка, що Кремль почав таку собі масштабну зачистку в їхніх рядах. Якщо це так, то хто наступний? Може той же Гіркін, Соловйов, Красовський, Скабєєва, Симоньян?

Гіркін, він не пропагандист. Є дійсно пропагандисти, ось донька Дугіна, там швидше за все намагалися вбити Дугіна. Татарський пропагандист, Прилєпін. Але знову, вони всі пропагандисти другого ряду. Хто вони такі?

Чи є взагалі об'єднуюча нитка в цьому - для мене загадка. Усі вони були пов'язані з об'єднуючою їх річчю, з Донбасом. Вони всі щільно зав'язані на "ДНР". Тому це можуть бути такі "ДНРівські" штуки.

Я навіть близько не вірю в те, що це були ми, у версії про партизан теж сумніваюся. Тобто це якісь свої. А які свої... Великі, з Кремля, щоб вони згадали, що в них є якийсь Прилєпін... Теж мені важко повірити. Я думаю, що це скоріше по низах якось всі розборки йдуть.

Тобто бандитські розборки?

Ну, схоже на те. Що їх об'єднує, ці випадки - тільки "ДНР". Всі відповідали за якісь бюджети в "ДНР" і якось там пиляли гроші на пропаганду. Ось хтось цим і не задоволений.

У Кремля сталося подвійне горе

У своєму недавньому інтерв'ю ви сказали, що вся територія Росії є легітимною ціллю для ЗСУ, і треба сказати, в РФ вже давно досить гаряче, особливо на прикордонній з Україною території. Тільки за останній час пошкоджено безліч військових об'єктів у низці регіонів. Як вважаєте, таких приємних для нас новин стане більше, і скільки ще Кремль з цього приводу відмовчуватиметься?

Ви не зовсім точно мене процитували, я не сказав, що вся Росія є легітимною ціллю. Вся Росія є полем бою, місцем ведення війни. Легітимне місце ведення війни - це вся територія РФ. Але цілі - тільки військові є легітимними.

Чому я наводив приклад, Татарський або Прилєпін – вони легітимні цілі, вони військові РФ, а Дугіна - не легітимна, хоча вона й пропагандистка. Василівський острів міста Санкт-Петербург - це поле бою. Але при веденні там бойових дій потрібно намагатися уникнути жертв серед цивільних, і заборонено застосовувати невибіркову зброю, як цим займається Росія.

Ми дійсно збільшуємо банк цілей, тому що нам щоб проводити наш наступ, потрібно відрізати їм логістику, склади, проводити військові диверсії в їхніх тилах. Ми знищуємо ці цілі, їх кількість буде збільшуватися, оскільки у нас поліпшуються засоби доставки. Нам напевно будуть поступово дозволяти використовувати все більше й більше західних технологій для таких ударів. Це дуже важлива робота.

Удар по куполу Кремля - він швидше виняток. Цим ми хотіли показати Путіну, що він - у прямому доступі в нас, і коли знадобитися, прилетить ракета, а їхня ППО не працює. Це окрема історія, символічна більше.

Тепер відомо, що Patriot може збивати російські "кинджали" / фото kremlin.ru

А Кремль, що йому лишається робити. У них сталося подвійне горе. Ви безумовно знаєте про ракету "Кинджал". До цього ми її ніколи не збивали, і не тільки ми. З 1991 року жодного разу не збивали балістичних ракет. Тоді та ж система Patriot більш ранніх версій збивала балістику в Ізраїлі.

І тепер уявіть себе Путіним. Вам по куполу влетіли два безпілотника, ви викликаєте своїх і говорите, щоб прямо зараз вдарити по Верховній Раді. І "Кинджал", бо його збити "неможливо", летить у ВР. Але його збивають. І Путін такий "Що, навіть це не можу? Що, взагалі?"

І зауважте, після цього він цілу ніч ще бомбить, намагається хоча б безпілотниками підпалити. А потім 15 ракет летять на Київ і всі збиті. І з'ясовується, що все. Він просто нічого не може зробити. Він навіть не може відповісти на удар по Кремлю, у нього немає чим.

Це перше приниження. А далі ще одна річ. Раніше не відомо було, чи зможе Patriot збивати "Кинджали", оскільки не можна було перевірити на практиці. А це потенційний носій ядерної боєголовки, якою погрожував усім Медведєв. Тепер, збиття "Кинджала" системою Patriot, яких у США сотні й тисячі, означає, що немає більше ядерної загрози з боку РФ. Чим вони будуть стріляти по західному світу ядерними ракетами? А навіщо Заходу тепер боятися ядерного шантажу РФ, коли вони збивають їхні ракети. Ось яке питання цікаве виникає.

Тала Калатай, Олександр Топчій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся