Путін сьогодні влаштує побєдобєсіє в Москві / фото REUTERS

Кремль спробує використати військовий парад у Москві 9 травня для демонстрації свого впливу на країни Центральної Азії. Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW). 

Аналітики відзначають, що, крім лідерів Вірменії та Білорусі, у святкових церемоніях в російській столиці сьогодні мають взяти участь президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, президент Киргизстану Садир Жапаров, президент Узбекистану Шавкат Мірзієєв і президент Таджикистану Емомалі Рахмон. Також запрошений президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов, але він не підтвердив свою присутність.

У ISW відзначають, що візит Токаєва, Мірзієва і Рахмона були підтверджені в останній момент – 8 травня. Причому відомо, що Рахмон спочатку навіть оголосив про наміри святкувати 9 травня в своїй столиці, але в підсумку опинився в Москві.

Відео дня

"Запізніле оголошення про участь лідерів країн Центральної Азії, ймовірно, свідчить про їх небажання демонструвати пряму і публічну підтримку війни, незважаючи на спроби Кремля проектувати силу", – вважають аналітики.

Примітно, що в 2022 році на 9 травня в Москві не було жодного іноземного лідера.

Паради в Росії на 9 травня - що відомо

Протягом квітня-початку травня по Росії прокотилася ціла хвиля скасування традиційного військового параду на 9 травня. Причому від святкувань відмовлялися не тільки прикордонні з Україною регіони РФ, а й більш віддалені, наприклад, Псков.

У самій Москві парад вирішили не скасовувати, всупереч всім побоюванням, які лише посилилися після недавньої атаки безпілотників на Кремль. При цьому в традиційний сценарій святкування внесено ряд змін, щоб приховати масштаби втрат у війні з Україною.

Вас також можуть зацікавити новини: