Америки Андрій Добрянський розповів, який політичний вплив матиме прийняття резолюції

Речник Українського конгресу Америки Андрій Добрянський: Конгрес США вперше в історії голосуватиме за те, якою бачить перемогу України у війні

12:49, 01.05.2023
8 хв. Інтерв'ю

Директор з комунікацій при Українському конгресовому комітеті Америки Андрій Добрянський розповів в інтерв’ю УНІАН, чим резолюція "Перемога України" відрізняється від інших аналогічних документів, які приймалися в США, наскільки великою є підтримка цієї резолюції, коли вона буде проголосована та на що це може вплинути.

Наприкінці квітня до Конгресу США внесено проект резолюції під назвою "Перемога України". Документ проголошує, що США бачать завершення повномасштабної війни лише у випадку повної перемоги України, звільнення її територій та покарання відповідальних у РФ за скоєння воєнних злочинів. Директор з комунікацій при Українському конгресовому комітеті Америки Андрій Добрянський в інтерв’ю УНІАН розповів, який політичний вплив матиме прийняття резолюції та коли вона буде проголосована у Конгресі.  

До Палати представників Конгресу США внесено двопартійний проект резолюції під назвою "Перемога України". Розкажіть про значення цього документу. 

Треба наголосити, що в США з самого початку російської агресії у щороку приймають так званий "Акт української свободи". Це також резолюція, в якій йдеться про виведення російських військ з території України, звільнення раніше окупованих територій, деокупацію Криму, а також дотримання суверенітету України. 

Відео дня

Цей офіційний документ голосують з грудня 2014-го року. В ньому йдеться про те, що політика США  — надавати подальшу допомогу Україні у відновленні її суверенітету та територіальної цілісності. Підтвердження цього можна знайти у всіх попередніх державних бюджетах США. Й саме тоді було закладено фундамент того, що сьогодні включено до резолюції "Перемога". 

Запропонована зараз резолюція - це таке ж підтвердження позиції, яку Америка насправді займала завжди. Але ця резолюція є докладнішою, адже вона про перемогу. 

Якщо раніше Конгрес так само голосував за необхідність виведення російських військ та відновлення України у кордонах 1991 року, хіба ця резолюція не те саме, що США заявляли раніше? В чому унікальність саме цього документу?

Раніше взагалі не звучало слово "перемога". Раніше політика Америки офіційно була в тому, щоб допомогти Україні, поки вона відновить свою територіальну цілісність. Це також включало якусь перемогу над Росією, але слово "перемога" згадується зараз вперше. 

До речі, Конгрес США ніколи не ухвалював нічого подібного щодо інших країн. Тому, на мою думку, резолюція про перемогу України є унікальною. Подібний документ з’явився вперше в історії американської політики. 

Він необхідний для того, щоб в майбутніх обговореннях не виникало питань, як саме США дивляться на перемогу у повномасштабній війні з Росією. Наприклад, це відповідь на питання, чи це мають бути дипломатичні переговори, які, припустімо, зменшують територію України. В резолюції чітко сказано: ні, всі території мають бути повернуті Україні.

Добрянський вважає найважливішим те, що резолюція матиме політичну силу / фото Голос Америки

Окрім того, що резолюція розставляє всі крапки над "і", на що її ухвалення могло б вплинути? 

Найважливіше, що резолюція матиме політичну силу. Ми, українці, розуміємо, що війна триває дев'ять років. Але багатьом лідерам досі бракує розуміння того, що відбувається. Багато з них почали більше працювати для підтримки України лише з початком повномасштабного вторгнення.

Палата представників вважає, що мир, принесений українською перемогою, має забезпечити інтеграція України до НАТО та інших міжнародних інституцій. Про це йдеться в тексті резолюції. Голосування Конгресу за перемогу з такою умовою може якось підштовхнути процес прийняття України в Альянс? 

Так, це підштовхує НАТО. Але Україні так само обіцяли членство і Бухарестська декларація, і минулі зустрічі лідерів країн НАТО. Всі заявили, що Україна буде членом НАТО… колись. Проте резолюція перемоги лише повторює цю позицію, не вказуючи, коли конкретно це має статись.  

Водночас конгресмени правильно включили це питання до резолюції про перемогу.  Адже таким чином підкреслюється, що Україна в НАТО — це політика Америки. Це те, що ми лобіюємо багато років. Зокрема, ця теза дуже близька до змісту декларації Української організованої діаспори. Ми так само постійно адвокатуємо за те, що Україна повинна бути в НАТО. 

Але вступ до НАТО — не тільки американська справа, це міжнародна і політична справа. Ми побачили це на прикладі Фінляндії та Швеції, коли Туреччина та Угорщина бачили проблему у їх вступі в Альянс. Проте за кілька місяців рішення щодо Фінляндії змінилось. 

США показують свою підтримку ідеї створення спецтрибуналу щодо РФ

Наскільки важливою є теза про репарації? Резолюція проголошує, що "США мають працювати з партнерами, щоб гарантувати, що РФ виплатить Україні репарації, світова спільнота допомагатиме відбудувати Україну". 

Як ви знаєте, США не прийняли Римський статут. Проте цікаво, що США вже змінили деякі закони, щоб крок за кроком більше співпрацювати з міжнародним судом. 

В моєму розумінні ці рядки в резолюції "Перемога" вказують на те, що США мають намір все більше допомагати Україні, співпрацюючи з Міжнародним кримінальним судом. Також очевидно, що США показують свою підтримку ідеї створення спецтрибуналу. Тобто мова про необхідність притягнення до відповідальності всіх керівників РФ означає, що США планують цьому сприяти. 

Співавторами резолюції виступили республіканець Джо Вілсон та демократ Стів Коен. Але кому належить ідея проголосувати за перемогу України? Чи можна, з огляду на поточну ситуацію в США, сказати, що більше доклали зусиль демократи?

Я б так не казав.В палаті Представників має бути республіканська резолюція, адже вони контролюють Палату. Саме тому головним коспонсором є республіканець Джо Вілсон. Але в цьому випадку маємо специфічно внесену  двопартійну резолюцію, коли і республіканець, і демократ — головні спонсори. 

Стів Коєн також підтримує Україну з початку війни, з 2014-го року. Це давній член українського конгресового кокусу. 

Над цією резолюцією працює цілий український кокус в Конгресі

Далі резолюція повинна пройти парламентські комітети, після чого за неї мають проголосувати на рівні Палати представників та Сенату. Які перспективи, що документ буде ухвалено? 

Над цією резолюцією працює цілий український кокус в Конгресі. Це вже шістдесят конгресменів, які підтримують питання України. А загалом є вже близько сотні спонсорів резолюції, тобто близько 100 голосів.

Впевнений, що під час фінального голосування ми побачимо більшість. В офіційних голосуваннях ми маємо понад 400 голосів в Конгресі. Великий мажоритат за підтримку України.

Єдине, що може зашкодити ухваленню резолюції про перемогу України — внутрішні політичні сварки в Конгресі. Деякі республіканці та демократи не хотіли б співпрацювати. Можливо, вони запропонують свої окремі резолюції. 

Добрянський впевнений, що до голосування перейдуть десь за півтора місяця

Чи багато в Конгресі  політиків, які б не підтримали перемогу України? 

Такі є. Тільки минулого місяця до президента США направлено лист за підписом 20 республіканців, які не хотіли б збільшення допомоги Україні. З минулого року було декілька таких листів. Наприклад, торік влітку такого листа до Білого дому направили 30 прогресивних демократів. Але з того часу ситуація почала змінюватись. Вже в жовтні більшість тих демократів відмовились підтримувати позицію, викладену в тому листі.

На жаль, деякі голоси, які не підтримують Україну, отримують в США надзвичайну увагу ЗМІ. Мова йде, зокрема, про Маргарет Тейлор Грін чи Ренд Пола. Проте вони в меншості, а їх точка зору — не сила Америки.  

Я бачив резолюції з кожного штату США, де подавались прокламації про підтримку України. І хвиля цієї підтримки тільки зростає.

Голосів проти України в Конгресі стало значно менше у порівнянні з початком повномасштабного вторгнення. Поки такі голоси досі є, але ми бачимо позитивну тенденцію. 

Коли резолюція може бути ухвалена? 

Я думаю, що до голосування перейдуть десь за півтора місяця. Це відбудеться влітку. Річ у тім, що до середини червня має відбутись голосування за державний бюджет, інакше США матимуть страшні проблеми з фінансами. Тож напередодні ухвалення бюджету в Конгресі тривають активні дискусії щодо внутрішньополітичних питань.  Поки не знайдуть рішення про  продовження бюджету, резолюцію не передадуть на голосування.

Анастасія Світлевська 

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся