Путін назвав попередження про потенційний напад Росії на країни-члени НАТО "повною нісенітницею" / скріншот

Військова перевага Росії над Україною продовжуватиме зростати, якщо західні країни швидко не активізуються, пише The Wall Street Journal із посиланням на представника розвідки.

"Вторгнення Москви в Україну раптово змусило Європу усвідомити необхідність утримання великих, боєздатних армій. Представники європейської розвідки заявляють, що Росія готується до конфлікту з НАТО протягом наступного десятиліття і має намір створити постійну армію чисельністю 1,5 мільйона осіб до кінця 2026 року", - йдеться в публікації.

Вказується, що раніше Путін назвав попередження про потенційний напад Росії на країни-члени НАТО "повною нісенітницею". Однак, на початку 2022 року Кремль використовував аналогічні формулювання, щоб висміяти попередження Америки про те, що Росія планує вторгнутися в Україну.

Відео дня

WSJ нагадує, що міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус попередив, що Європа повинна підготуватися до можливої війни з Росією до кінця десятиліття. Він також назвав помилкою скасування військової повинності в Німеччині в 2011 році, додавши, що її слід ввести знову.

"Швеція, за винятком короткої перерви в 2010-х роках, уже понад століття покладалася на військову повинність для поповнення своєї армії. Цього року з приблизно 100 000 молодих шведів, які повинні були записатися на військову службу, тільки 6200 пройшли призов, тобто річний приріст склав трохи більше 10%. Країна має намір набрати 8000 призовників наступного року, а незабаром після цього - 10000. Відбір ґрунтується на фізичній і розумовій підготовці, тестах IQ і мотивації до служби", - наголошується в статті.

При цьому повідомляється, що ухилення від призову у Швеції карається штрафом або позбавленням волі на строк до року.

Нагадаємо, раніше в Business Insider зробили висновок, що Росія, схоже, після двох років широкомасштабного вторгнення почала серйозно ставитися до війни.

Там вказали, що "військова машина Путіна сьогодні має зовсім інший вигляд, ніж на початку конфлікту": "Оборонно-промислова база РФ запрацювала на повну потужність, і Путін нещодавно призначив економіста своїм міністром оборони, щоб стимулювати масове виробництво озброєнь. Минулого літа Москва зупинила контрнаступ України сильною обороною, одночасно відновлюючи запаси і переходячи до економіки воєнного часу".

Вас також можуть зацікавити новини: