Ризик відтермінування ранкового кофеїну може переважити передбачувану користь / фото pixabay.com

Існує думка, що вживання кави зранку може завадити почуватися бадьорим і призвести до енергетичного збою в другій половині дня. Прихильники цієї теорії вважають, що потрібно відмовитися від вживання кофеїну протягом 90-120 хвилин після пробудження.

Видання The New York Times пише, що вчені вважають, що хоча відтермінування ранкової кави може принести певну користь, досліджень, що підтверджують це, не так багато.

У деяких випадках, попереджають експерти, ризик відтермінування ранкового кофеїну може переважити передбачувану користь - або навіть бути небезпечним.

Відео дня

Як працює кофеїн і як довго

Протягом дня організм виробляє хімічну речовину аденозин, яка зв'язується з рецепторами в мозку і викликає сонливість. Кофеїн бадьорить, блокуючи ці рецептори, каже Мерилін Корнеліс, дослідниця кофеїну в Медичній школі Файнберга при Північно-Західному університеті.

Але стимулююча дія кофеїну відчувається не одразу після першого ковтка кави, каже Майкл Гранднер, директор програми досліджень сну і здоров'я в Університеті Арізони. За його словами, потрібно близько 20-30 хвилин, щоб кофеїн всмоктався в кров, досяг мозку і змусив вас почуватися бадьоріше.

За словами доктора Корнеліса, час, протягом якого кофеїн підтримує бадьорість, "сильно варіюється", що частково залежить від вашої генетики. Деякі люди можуть випити одну чашку кави і насолоджуватися ефектом протягом усього дня. Інші швидше виводять кофеїн з організму і можуть захотіти ще одну чашку протягом кількох годин.

Усі "за" і "проти" відмови від кави вранці

За словами доктора Гранднера, оскільки рівень аденозину в мозку знижується під час сну, він стає мінімальним одразу після пробудження. Тому, коли аденозину мало, щоб кофеїн міг його блокувати, чашка кави вранці дасть менший заряд бадьорості, ніж коли рівень аденозину високий.

За його словами, це може бути однією з підстав для того, щоб відкласти прийом кофеїну на ранок. Варто почекати 30-60 хвилин після пробудження, щоб випити свою першу чашку кави, але досліджень, присвячених оптимальному часу, не існує; це скоріше особиста перевага.

Крім того, якщо ви п'єте каву вранці, то її дія може тривати до полудня і, можливо, зведе нанівець будь-яке зниження пильності в цей час. При цьому, за словами доктора Гранднера, немає жодної шкоди в тому, щоб випити кофеїн відразу після пробудження.

Еллісон Брейгер, нейробіолог з армії США, розповіла, що небагато досліджень, у яких вивчали вплив кофеїну на кортизол, показали, що в тих, хто регулярно вживає кофеїн, він практично не впливає на ранковий рівень кортизолу.

Реальність така, що багато людей не висипаються, тому, якщо потрібно бути бадьорим зранку, кофеїн може стати порятунком, каже доктор Брейгер. Дослідження показали, що кофеїн може підвищити гостроту розуму і фізичну працездатність.

Якщо ви займаєтеся спортом рано вранці, додала вона, має сенс випити кофеїн якнайшвидше, тому що це може поліпшити тренування.

За словами доктора Гранднер, можна випити ще одну чашку кави, якщо рівень енергії знижується ближче до полудня. Тільки не вживайте її за шість годин - або за вісім-дванадцять годин, якщо у вас проблеми із засинанням, - перед сном, додав він.

Раніше УНІАН писав, чи шкідливо пити каву натщесерце.

Вас також можуть зацікавити новини: