Ці сім трав'яних зборів полегшують симптоми депресії та зменшують тривожність / фото ua.depositphotos.com

Хоча чай сам по собі не може діагностувати або лікувати депресію, певні сорти чаю та їхні компоненти продемонстрували багатообіцяючу здатність полегшувати деякі симптоми та сприяти загальному благополуччю, що може бути корисним для людей, які страждають від депресії. Видання StudyFinds ознайомилося з різними експертними джерелами та склало список семи найкращих чаїв від депресії, які були рекомендовані найбільше.

Водночас варто пам’ятати, що чай не може замінити професійну медичну допомогу. Він може бути додатковим підходом, але не заміною необхідного лікування.

1. Зелений чай

Зелений чай містить багато кофеїну та L-теаніну - амінокислоти, яка може зменшити тривожність. "Дослідники припускають, що зелений чай може чинити захисну дію проти депресії, зменшуючи окислювальний стрес. Поліфеноли, присутні в зеленому чаї, також мають антидепресивну дію", - розповідає Health Match.

Відео дня

2. Ромашковий чай

Поширеним методом боротьби з депресією є спроба покращити сон. Якщо ви шукаєте правильний тип чаю, який допоможе вам заснути, Асоціація психічного здоров’я Орегону радить звернути увагу на ромашковий чай.

Дослідження також показали, що ромашка може зменшити тривожність у пацієнтів з легким та помірним генералізованим тривожним розладом, повідомляє Health Match 

3. Лавандовий чай

Лаванду використовують для лікування депресії та тривоги у вигляді ефірної олії та екстракту, а дослідження, проведені в Німеччині, показали, що вона настільки ж ефективна, як і інші фармацевтичні препарати для лікування тривоги та депресії, без побічних ефектів, що викликають сонливість, зазначають дослідники.

4. Чай з женьшеню

Як пише Only My Health, чай з женьшеню зменшує відчуття втоми, яке призводить до депресії, і є досить ефективним проти гормонального або офісного стресу. Чай з женьшеню досить ефективно покращує настрій і підвищує когнітивні функції, що покращує проблему депресії.

5. Меліса

Чай з меліси надзвичайно корисний, оскільки має високий рівень антиоксидантів, він зменшує помірну тривожність і депресію. Результат від вживання цього чаю помітний через 15 днів. Він є ідеальним напоєм перед сном.

"Наукова стаття 2014 року про два невеликих дослідження, в яких учасники пили холодний чай з мелісою або їли йогурт з мелісою, показала позитивний вплив на настрій і зниження рівня тривожності", - додає Healthline..

6. Чай з ашвагандхи (зимової вишні)

Чай з ашвагандхи рекомендують багато людей, і його також використовують як рослинні ліки. "Відомо, що ашвагандха справляється з рівнем стресу та іншими розладами психічного здоров'я. Вона допомагає поліпшити різні функції, такі як посилення роботи мозку, зменшення тривоги та депресії, а також зниження рівня цукру в крові та кортизолу в організмі", - йдеться на сайті Only My Health.

7. М'ятний чай

М'ятний чай може похвалитися потужними анти-тривожними властивостями завдяки своєму підбадьорливому аромату. Чай має також протизапальні властивості, які допомагають зменшити біль. "Дослідження на тваринних моделях показали, що м'ятний чай може розслабити центральну і периферичну нервову систему", - додає Health Match.

Раніше дослідники назвали 12 чаїв, яких варто уникати, та пояснили їх потенційну небезпеку.

Вас також можуть зацікавити новини: