/ колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Якщо ви хочете поліпшити смак домашніх страв, включити в раціон більше антиоксидантів, вживати більше продуктів, що зміцнюють імунітет, то один із найкращих варіантів - цибуля. Цей смачний овоч відповідає всім цим вимогам.

Видання Prevention з'ясувало в дієтологів, які переваги для здоров'я ви можете отримати від вживання червоної та білої цибулі, а також чи варто включати одну з них у свій раціон.

Червона та біла цибуля - поживна цінність

Попри різницю в кольорі, червона і біла цибуля досить схожі з погляду поживної цінності.

Відео дня

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), 100 грамів червоної цибулі містять:

  • 44 калорії;
  • 1 г білка;
  • 0 г жиру;
  • 10 г вуглеводів;
  • 2 г клітковини.

При цьому, за даними USDA, 100 г білої цибулі містять:

  • 36 калорій;
  • 1 г білка;
  • 0 г жиру;
  • 8 г вуглеводів;
  • 1 г клітковини.

Червона цибуля - користь і шкода для організму

"Червона цибуля - смачне й ароматне доповнення до багатьох страв. Ці красиві овочі насиченого фіолетового кольору багаті на антоціани, що означає, що вони можуть захищати серце і допомагати знижувати ризик розвитку раку", - каже дієтологиня і фахівчиня з профілактики раку Джеймі Бахам.

Ці антиоксиданти, які також містяться в червоних, фіолетових і синіх фруктах, таких як ягоди, виноград і вишня, можуть допомогти в боротьбі з хронічними захворюваннями, такими як остеопороз, рак і серцеві захворювання, згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Frontiers in Nutrition.

Червона цибуля також багата на кверцетин, який, як було доведено, бореться із запаленнями, захищає від пошкодження клітин, блокує ріст ракових клітин і, можливо, знижує кров'яний тиск і рівень холестерину, згідно з оглядом, опублікованим у журналі Pharmaceuticals.

Червона цибуля також хороше джерело калію, який відіграє ключову роль у здоров'ї серця, і фосфору, який допомагає формуванню кісток і зубів, а також АТФ, основного джерела енергії організму, згідно з даними Національного інституту здоров'я (NIH).

Бахам каже, що якщо ви маєте якісь проблеми зі шлунково-кишковим трактом, як-от синдром подразненого кишківника (СПК), червона цибуля може спричинити деякі побічні ефекти.

"Цибуля багата на фруктани, ферментовані вуглеводи, які можуть бродити в кишечнику і спричиняти газоутворення та здуття живота у людей, чутливих до них або тих, хто страждає на такі захворювання, як СПК", - пояснює вона.

Біла цибуля - користь і шкода для організму

"Біла цибуля багата на вітамін C, фолієву кислоту і клітковину. Вона підтримує роботу серця і володіє антибактеріальними властивостями, зміцнюючи імунітет", - каже дієтолог Джордан Гілл.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Frontiers in Nutrition, у білій цибулі також містяться антиоксиданти, такі як кверцетин і антоціани, тільки в трохи менших кількостях, ніж у червоній цибулі. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Journal of Functional Foods, біла цибуля також містить фосфор, необхідний для здоров'я кісток, і цинк, необхідний для здоров'я імунної системи.

Якщо у вас немає харчової алергії, чутливості або непереносимості білої цибулі, Бахам вважає, що вона може стати розумним вибором без будь-яких недоліків. Гілл додає, що вона рідше викликає проблеми у людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, ніж червона цибуля.

Яка цибуля найкраще підходить для схуднення

"Обидва види цибулі можуть бути чудовим вибором для тих, хто ставить собі за мету схуднути", - каже Бахам.

Сира, маринована і смажена червона цибуля додає стравам багато смаку без жиру, цукру або добавок. Точно так само приготування страв з білою цибулею забезпечує смачну і ситну основу для безлічі здорових домашніх страв.

Раніше УНІАН писав, як порізати цибулю без сліз.

Вас також можуть зацікавити новини: