колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pxhere.com

Лосось і тунець - популярні види риби, які мають різні смакові властивості і користь для здоров'я. Що потрібно знати, аби визначити, яку рибу краще вживати саме вам, - розповіло видання Prevention.

У рекомендаціях щодо харчування американців йдеться, що дорослі повинні споживали хоча б 240 мл морепродуктів на тиждень, хоча більшість людей їсть їх значно менше. 

Дієтологи Джордан Гілл і Джеймі Бахам на шпальтах видання розкрили переваги для здоров'я кожного з цих видів, а також пояснили, що краще - лосось чи тунець.

Відео дня

За даними Міністерства сільського господарства США, 100 грамів сирого атлантичного лосося, вирощеного на фермі, містять:

• 197 калорій;

• 20 г білка;

• 13 г жиру.

Те ж Міністерство сільського господарства США стверджує, що у 100 г сирого блакитного тунця є:

• 144 калорії;

• 23 г білка;

• 5 г жиру.

Чим корисний лосось

Найголовніше, що лосось багатий на омега-3 жирні кислоти, які зменшують запалення в організмі та підтримують здоров'я серця й мозку, каже Гілл. Ця риба є головним джерелом омега-3 жирних кислот DHA та EPA, а саме ці форми засвоює наш організм. 

Зазначається, що омега-3 відіграють ключову роль у формуванні клітинних мембран, особливо в сітківці та мозку, а також забезпечують організм енергією. Крім того, вони знижують рівень тригліцеридів і "поганого" холестерину, що, як з'ясувало дослідження, опубліковане в журналі Американської асоціації серця, може допомогти знизити ризик ішемічної хвороби серця та серцевого нападу.

"Лосось також багатий на білок, що корисно для м'язів. Деякі мікроелементи, що містяться в лососі, зокрема вітамін D та селен, підтримують імунну функцію", - пояснила Гілл. 

За даними Міністерства сільського господарства США, лосось забезпечує майже 50% рекомендованої добової норми селену, що важливо для підтримки здорового рівня гормонів щитовидної залози.

Потенційні недоліки лосося

Вживання лосося майже не має недоліків. 

"Якщо у вас немає харчової алергії або непереносимості, лосось є чудовим джерелом білка, який можна регулярно вводити у свій раціон", — каже Бахам. 

Користь тунця

За словами Бахам, тунець – це ще один високоякісний білок, який ідеально доповнить ваш раціон. Він містить багато тих самих поживних речовин, що й лосось, а саме омегу-3, вітамін D та селен. 

"Різниця полягає в тому, що в ньому менше жиру та омега-3 жирних кислот", – каже Гілл. 

Водночас тунець містить більше селену (66% рекомендованої добової норми для дорослих), що робить його чудовим вибором для здоров'я щитовидної залози. В огляді, опублікованому в Frontiers in Endocrinology, зазначається, що недостатнє споживання селену може збільшити ризик захворювань щитовидної залози, тоді як отримання достатньої кількості цього мікроелементу здатне сповільнити прогресування хвороби Грейвса, покращити здоров'я щитовидної залози у людей з тиреоїдитом Хашимото.

Потенційні недоліки тунця

Більшість дорослих можуть насолоджуватися тунцем без побоювань, якщо у них немає алергії чи непереносимості, каже Бахам. Винятком є ​​випадки вагітності або годування грудьми. "Білий тунець та тунець альбакор можуть містити більше ртуті, тому, якщо ви вагітні, обмежте його кількість", – пропонує вона. 

За даними Центру контролю та профілактики захворювань, ртуть може проникати через плаценту під час вагітності та через грудне молоко та впливати на розвиток мозку й нервової системи дитини.

Що краще для схуднення - лосось чи тунець

"Обидва види риби можуть бути чудовою частиною вашого шляху до схуднення завдяки високому вмісту білка, який допоможе відчувати ситість під час їжі та зменшити відчуття голоду після неї", — каже Бахам. 

Дослідження показало, що більше споживання білка пов’язане з більшою втратою ваги. Як лосось, так і тунець забезпечують організм великою кількістю білка.

Водночас лосось і тунець містять різну кількість поживних речовин. Так, у лососі більше омега-3 жирних кислот, тоді як у тунці більше селену й менше жиру. 

Якщо ви плануєте їсти морепродукти два-три рази на тиждень, включення обох видів до раціону — чудовий вибір, запевнили дієтологи. 

Раніше УНІАН розповідав про "рибу-сміття", яку варто оминати в магазині. Йдеться про тилапію . За словами шеф-кухаря Вільяма Айка, її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, не дбають про належну обробку після вилову, і загалом це риба низької якості, яка "не варта навіть своєї низької ціни".

Вас також можуть зацікавити новини: