/ фото ua.depositphotos.com

Чорний перець - це плід, що росте на квітучій ліані Piper nigrum, яка росте на Малабарському узбережжі на південному сході Індії. У м'яких лісах цього регіону він росте у вигляді маленьких зелених ягід, що звисають із непримітної зеленої рослини. Про це пише IFLScience.

Цікаво, що перець технічно є фруктом. У світі ботаніки фруктами вважаються зав'язі квіткової рослини, що несуть насіння. Вони розвиваються із заплідненої квітки і слугують м'ясистою, смачною бульбашкою, яка розсіює це насіння, дозволяючи рослині поширюватися на нові пасовища і давати початок наступному поколінню.

Звідки береться чорний перець

Різні форми перцю походять від різних способів обробки плоду (перцевого зерна). Для виробництва чорного перцю зерна збирають ще незрілими та зеленими, дають їм заграти. Потім їх сушать на сонці, поки вони не зморщаться і не набудуть коричнювато-чорного кольору, як родзинки. Білий перець, навпаки, виготовляють зі стиглих зерен, які замочують, щоб видалити зовнішній шар.

Відео дня

Зазначається, що існують також зелені зерна перцю, які збирають незрілими і консервують, часто шляхом засолювання, сублімаційного сушіння або сушіння на повітрі, щоб вони зберегли свій зелений колір. Також є червоні зерна перцю, які являють собою повністю дозрілі ягоди, які зазвичай консервують у розсолі для збереження їх яскравого червоного відтінку.

Перець вирощують на Індійському субконтиненті тисячі років і використовують в азіатській кухні стільки ж часу. Вперше його завезли в Європу після завоювань Олександра Великого в IV столітті до н.е., і відтоді він став найважливішою спецією, яку широко споживають у світі.

Як і багато спецій, перець поширювався Азією і Європою Шовковим шляхом. Від арабів і португальців до голландців і Британської імперії, багато культур намагалися отримати монополію на торгівлю перцем і отримати з цього фінансову вигоду. Його іноді називали "чорним золотом", тому що високий попит робив його майже таким же цінним, як золото.

Важливо, що перець горошком належить до зовсім іншого сімейства, ніж перець чилі (Capsicum), що росте в Америці та був завезений до решти світу тільки в XVI столітті в рамках Колумбового обміну. Як і у випадку з деякими іншими природними явищами в Америці, назва відображає плутанину, допущену першими європейськими колонізаторами, які асоціювали або просто плутали види Нового Світу зі знайомими їм видами зі своєї батьківщини.

Цікаво, що гострий, пряний і гіркуватий смак перцю багато в чому зумовлений хімічною речовиною піперином. Ця природна сполука може "активувати" рецептори TRPV1 в організмі, які виявляють потенційно шкідливі подразники, викликаючи легке печіння в роті.

Перець пов'язують із численними корисними для здоров'я властивостями завдяки його антиоксидантним, протимікробним і нейропротекторним властивостям.

Інші цікаві новини

Щоденне вживання кави може не тільки пробудити вас, а й поліпшити здоров'я. Тим не менш, дієтологи зазначають, що кава має свої обмеження та недоліки. Видання Parade з'ясувало, що відбувається з організмом, якщо ви п'єте каву щодня.

Вас також можуть зацікавити новини: