Фотографія черепахи, гніздувальною ввечері / фото WWF-Australia

Вчені планують охолодити невелике число гнізд за допомогою морської води і затінення їх будовами з пальмового листя.

Співробітник Квінслендського університету Меліса Стейнс стверджує, що ініціатива була спровокована дослідженнями, які вказують, що понад 99 відсотків молодих зелених черепах (Chelonia mydas) у місцях нагулу на півночі Великого Бар'єрного рифу становлять самки, пише Naked Science.

Читайте такожУ кишечнику всіх видів морських черепах вчені знайшли мікропластик

Відео дня

Крайній Північний Квінсленд (Far North Queensland) - сама північна частина австралійського штату Квінсленд, де знаходяться три об'єкти всесвітньої спадщини: Великий Бар'єрний риф, вологі тропіки Квінсленда і Ріверслі (Riversleigh) - найбільше в Австралії місце з рештками викопуваних ссавців. Крім того, це єдиний регіон Австралії, в якому проживають як аборигени, так і жителі островів Торресової протоки.

"Учені стверджують, що всьому виною гарячі піски, які нагріваються через глобальні зміни клімату. Це викликає певне занепокоєння про майбутнє популяції цього виду. У гніздах, які знаходяться в крайньому північному регіоні Австралії й температура яких перевищує 29,1 градуси за Цельсієм, з'являються в основному самки. Температура піску вище 34 градусів за Цельсієм для тварин смертельна", - стверджує Стейнс.

Фахівці встановили в деяких гніздах черепах спеціальні датчики, які зчитували температуру і вказували, чи достатньо в них холодно, щоб забезпечити здоровий розвиток самців. Ці дані будуть порівнюватися з контрольним гніздом, залишеним під сонячними променями.

Квінслендські вчені з 1990 року спостерігають за гніздуванням бісси (Eretmochelys imbricata, вид морських черепах, єдиний представник роду Eretmochelys, що знаходиться на межі зникнення) і зелених черепах на острові Мільман в рамках одного з найтриваліших проектів моніторингу в західній частині Тихого океану. Цей крихітний острів був обраний, тому що так дослідники зможуть тестувати методи охолодження на гніздах обох видів. Крім того, це місце найбільше підходить для випробування тіньових будівель.

Читайте такожУ США випустив у дику природу рідкісних діамантових черепашок (фоторепортаж)

"На острові Рейн, у 120 кілометрах на південь, велика кількість зелених черепах, що виходять на берег щоночі, можуть привести будь-які тіньові споруди. За нашими оцінками, на півночі Великого Бар'єрного рифа налічується 200 тисяч самок зелених черепах, і до 90 відсотків з них гніздяться на острові Рейн або в прилеглих затоках. Якщо наш проект буде успішним, методи охолодження можуть бути випробувані на острові Рейн - найбільшому лежбищі зелених черепах у світі", - розповідає Стейнс.

Тіньові споруди, виготовлені з пальмових гілок і корчів, можуть стати альтернативним методом охолодження для островів, у яких немає ресурсів для будівництва іригаційної системи або немає доступу до тіньової тканини та інших матеріалів.

За словами дослідника, кожна морська черепаха абсолютно несхожа на попередню, і це змушує вчених намагатися допомогти їм, оскільки вони потребують допомоги. Для цього Стейнс зараз вивчає стратегію управління, яка потенційно може бути використана для порятунку майбутніх поколінь морських черепах по всьому світу.