Сумчани скаржилися на неприємний запах у місті / фото ua.depositphotos.com

У Сумах стався викид небезпечної токсичної речовини «одорант».

Про це заступник Сумського міського голови Олександр Журба повідомив сьогодні, 20 липня, на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожПожежа у Чорнобильській зоні спровокувала новий викид радіації в атмосферу«В ніч з 19 на 20 липня сумчани скаржилися на неприємний запах у місті. За попередньою інформацією, поблизу села Ганнівка стався викид одоранта – речовини, яку додають до природного газу, є токсичною речовиною 2 класу небезпеки з характерним запахом. Низькі концентрації (близько 4 мільйонних часток) викликають подразнення шкіри та очей, головний біль, нудоту, сповільнення дихання», – написав посадовець.

Відео дня

При цьому він закликав місцевих мешканців самостійно вжити заходи безпеки, в тому числі – зачинити вікна.

«По можливості зачиніть вікна; зволожуйте повітря у приміщенні; у разі погіршення самопочуття – зверніться за допомогою до лікаря», – наголосив Журба.

У Facebook жителі Сум ще звечора скаржитись на неприємний запах у різних районах міста, при цьому людей охоплював сильний кашель і було важко дихати.

Довідка УНІАН. Одорант (англ. odorant; нім. Odorierungsmittel n, Odorant m) – речовина, яку додають до газу, щоб надати йому сильного специфічного запаху, головним чином попереджувального, або за яким визначають місця витікання. Як одоранти використовують меркаптани (етилмеркаптан, метилмеркаптан, пропілмеркаптан, ізопропілмеркаптан тощо) і сульфіди (діетилсульфід, діметилсульфід, діметилдисульфід та ін).

В Україні для одоризації вуглеводневих газів використовують етилмеркаптан (С2Н5SH) – безбарвну прозору рідину, органічну сполуку сірки, яка має різкий неприємний запах. Відомі також інші одоранти: каптан, сульфан тощо.