Болгарія запроваджує обмеження на імпорт українського зерна  / Колаж УНІАН, фото УНІАН, Володимир Лях, фото ua.depositphotos.com

Болгарія, слідом за Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, вводить обмеження на імпорт українського зерна. Причиною цього став тиск місцевих фермерів, які перекрили дороги на знак протесту проти рішення скасувати заборону на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України після 15 вересня.

Як повідомляє болгарське видання БГНЕС, уряд Болгарії озвучив аграріям низку пропозицій, які ті зустріли "бурхливими оплесками".

Серед них, зокрема, продовження заборони на імпорт українського соняшнику до тих пір, поки в країні вичерпається запас цієї продукції власного врожаю 2022-2023 маркетингового року. Крім того, Болгарія проведе переговори з Єврокомісією про заборону на ввезення до Болгарії української сільгосппродукції обсягом понад 10% від власного виробництва місцевими фермерами.

Відео дня

Також уряд країни пообіцяв виплатити фермерам фінансову допомогу для подолання негативних економічних наслідків через війну Росії проти України.

Болгарські фермери погодилися на запропоновані урядом умови та згортають протести.

Протести у Болгарії через українське зерно

Раніше у Болгарії сільгоспвиробники та переробники вивели важку техніку на транспортні розв'язки на знак протесту проти рішення парламенту не подовжувати заборону на імпорт з України пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику після 15 вересня.

Сьогодні прем'єр-міністр Болгарії Микола Денков заявив, що Болгарія має намір найближчим часом припинити імпорт насіння соняшнику з України.

Вас також можуть зацікавити новини: