Ті ділянки, які не матимуть грошової оцінки, оподатковуватимуться за єдиною державною ставкою / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Кабінет міністрів пропонує ввести новий податок на землю в Україні.

Про це повідомляє ТСН.uа.

Читайте такожВ Україні б'ють на сполох через ситуацію з податками на землю: від Кабміну вимагають рішучих кроків

Відео дня

Уряд пропонує народним депутатам ввести мінімальне податкове зобов'язання для земельних ділянок, використовуваних дачними та садовими кооперативами, але не оформлених офіційно.

Розмір податку буде залежати від нормативної грошової оцінки та буде розраховуватися за формулою з урахуванням коефіцієнта індексації. Ті ділянки, які не матимуть грошової оцінки, будуть обкладатися за єдиною державною ставкою.

Крім того, документ скасовує пільги з оплати за землю та земельні ділянки, надані установам науки, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів - у разі нецільового використання земельних ділянок.

Пропозиція уряду внесена як зміни до Податкового кодексу. Вона має набути чинності з 1 липня цього року.

Ринок землі в Україні

28 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, що вводить ринок сільськогосподарських земель в Україні з липня 2021 року.

Закон передбачає поетапну земельну реформу: з 1 липня 2021 року купувати сільськогосподарські землі зможуть тільки фізособи - громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. На другому етапі, з 1 січня 2024 року, розмір концентрації збільшиться до 10 тис.гектарів, а купувати землі зможуть також юридичні особи.

13 червня 2020 року Рада схвалила законопроект про розпаювання земель держпідприємств.