Серед порушень зазначено як найбільше «суму фактично сплаченого податку на прибуток та частини чистого доходу до Державного бюджету протягом 2017 – 2018 років та І кварталу 2019 року понад рівень, передбачений структурою витрат, у розмірі 3 059,27 млн грн (без ПДВ)».

Про це йдеться у постанові НКРЕКП від 17 травня №797 «Про накладення штрафу на ДП «НАЕК «Енергоатом» за порушення ліцензійних умов з виробництва електричної енергії та здійснення заходів державного регулювання».

Нагадаємо, що 22 травня Державна фіскальна служба повідомила, що «за результатами фінансово-господарської діяльності один із найбільших виробників електроенергії в Україні - НАЕК "Енергоатом" - задекларував частину чистого прибутку до сплати на суму 1,76 млрд гривень, однак бюджет ці кошти досі не отримав».

Відео дня

У свою чергу НАЕК «Енергоатом» 23 травня дав роз’яснення стосовно повідомлення ДФС, що НКРЕКП виділила у тарифі компанії на 2019 рік на сплату частини чистого прибутку лише 200 млн грн. «За останні три роки  та перший квартал поточного року до бюджету було сплачено без джерела покриття видатків в тарифі податок на прибуток та частину прибутку державного унітарного підприємства в розмірі 2641,1млн грн (у тарифі Компанії передбачено 5,978 млрд грн ; фактично сплачено – 8,619 млрд грн.). За десять років дефіцит коштів на сплату цих податків становить 8,898 млрд грн», - зазначає ДП "НАЕК "Енергоатом".