Ілюстрація REUTERS

У зв'язку з призупиненням судом дії тарифів Оператора об'єднаної енергосистеми України "Укренерго" на друге півріччя, компанія в липні виставлятиме рахунки за свої послуги за старим тарифом, який діяв раніше, повідомили в "Укренерго".

Читайте такожВ "Укренерго" розповіли про перший тиждень роботи нового ринку електроенергії

"Через тимчасове припинення в судовому порядку дії постанов НКРЕКП від 07.06.2019 № 954 та № 955 про встановлення тарифів ДП "НЕК "Укренерго" на друге півріччя 2019, в липні 2019 "Укренерго" виставлятиме рахунки за договорами на свої послуги за тарифом, що діяв до 1 липня 2019 - 57,40 гривні за МВт-год", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Водночас у компанії підкреслили, що в рахунках з'явиться нова графа "Рекомендовано до сплати", де сума буде виставлятися за новими тарифами на друге півріччя 2019 року (на передачу електроенергії на рівні 34,74 копійки за кВт-год і на диспетчерське управління - 0,89 копійки за кВт-год), затверджених оскаржені постановами.

"Укренерго" рекомендує оплачувати рахунки за свої послуги саме за тарифами, вказаними у графі "Рекомендовано до сплати". Це дозволить забезпечити виконання функцій, покладених на НЕК "Укренерго" у новому ринку електроенергії, а відповідно - підтримувати операційну безпека енергосистеми", - відзначили в компанії.

Прес-служба пояснила, що в разі нестачі коштів, які будуть надходити до "Укренерго", компанія не зможе компенсувати гарантованого покупцеві його витрати на сплату виробникам електроенергії з відновлюваних джерел за "зеленим тарифом" і закуповувати значну частину електроенергії для компенсації технологічних втрат у мережах.

Як повідомляв УНІАН, у день старту нового ринку, 1 липня, Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову "Нікопольського заводу феросплавів" та призупинив дію постанов НКРЕКП №954 та №955 від 7 червня 2019 року, якими були встановлені тарифи для НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя.

Компанія "Укренерго" національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), подали апеляційну скаргу на рішення суду про призупинення дії нових тарифів "Укренерго".

Глава "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив про те, що рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії постанов регулятора, якими були встановлені тарифи на "Укренерго", роблять неможливим функціонування нової моделі ринку електроенергії, яка була запущена в Україні 1 липня.

7 червня 2019 року НКРЕКП затвердила для "Укренерго" тарифи на передачу електроенергії та диспетчерське управління на друге півріччя 2019 року з урахуванням запуску нового ринку з 1 липня на передачу електроенергії на рівні 34,74 копійки за кВт-год і на диспетчерське управління - 0,89 копійки за кВт-год.