Брюссель. Європейський Союз обіцяє Україні вирішити питання щодо диверсифікації постачання природного газу, що вплине на ціну російського газу для України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це в інтерв’ю журналістам сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький.

Він пояснив, що мова йде про реверсні поставки газу з Європи.

Відео дня

“У нас є повна домовленість і є чіткий план, який ми виконаємо в найближчий час”, - сказав Е.Ставицький, додавши, що мова йде про країни, які знаходяться на західному кордоні України, зокрема Словаччину, Угорщину, Польщу.

Він зауважив, що є технічні можливості поставок з Європи газу в обсязі 30 млрд кубів, що повністю задовольняє потреби України в імпортному газі. До того ж ціна такого газу буде відповідати ціні спотових ринків.

Відповідаючи на запитання, коли така домовленість може бути реалізована, Е.Ставицький сказав: “Найближчим часом”.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявляв, що Україна планує в першому кварталі 2013 року почати поставки газу з Європи через Словаччину та Угорщину.

Нагадаємо, німецький газовий трейдер RWE Supply&Trading продав Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» за підсумками 2012 року - першого року, коли країна почала імпортувати цей вид палива з європейського ринку - 56 млн куб. м газу.

C 1 листопада 2012 року "Нафтогаз України" почав імпорт газу, що закуповується у німецької компанії RWE і поставляється за реверсною схемою до України через Польщу.

У 2013 році Україна планує імпортувати за реверсною схемою з Європи 5 млрд куб. м газу і скоротити його закупівлі до Росії до 20 млрд куб. м.

Також за заявами голови правління «Нафтогазу» Євгена Бакуліна, компанія «Нафтогаз України» очікує збільшення поставок газу від компанії RWE і приходу інших європейських трейдерів на внутрішній ринок.