Ринок олії великий, вона легко йде на біодизель / фото УНІАН, Микола Тис

Енергетичний експерт Дмитро Льоушкін вважає, що Польща та інші європейські країни не будуть відкривати свої ринки для українського зерна, тож його потрібно переробити в середині країни.

"Найлегше з соняшником. Олії ринок великий, вона легко йде на біодизель. Борошно також їде у тентах все активніше, хоча тут ще працювати і працювати. Складніше з кукурудзою, але є конструктивний діалог з Румунією щодо розширення транспортування до порту Галац і Констанци. Поки що є в нас Дунай, на нього сподівання", - написав він в Facebook.

За його словами, перевагою цих румунських портів є те, що вони знаходиться неподалік кордонів України і українські водії зерновозів не зможуть проникати в глиб країни, щоб демпінгом руйнувати ринок сусідньої країни. Адже саме ця схема українських трейдерів обурила європейські країни.

Відео дня

"Ми самі винні. Велика спокуса була заробити грошей того року і продати зерно не доїжджаючи до порту. Тобто по документах у порт, а продали дорогою до. Поламали ринок сусідам. Звичайно вони не в захваті від цього", - пояснив Льоушкін.

Блокада українського зерна - деталі

15 вересня Єврокомісія має скасувати дію свого мораторію на імпорт української кукурудзи, пшениці, насіння ріпаку та соняшнику до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Проте, польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив, що незалежно від рішення Брюсселя щодо українського агроімпорту Польща не дозволить "затопити себе українським зерном".

Навесні 2023 року низка європейських країн, серед яких була Польща, в односторонньому порядку заборонили ввезення українського зерна на свою територію.

Вас також можуть зацікавити новини: